Leren paardrijden moet leuk zijn en daarnaast natuurlijk ook leerzaam en veilig. Een goede basis is daarbij erg belangrijk. Die basis begint al op het moment dat je op je paard of pony stapt. Als je goed zit is paardrijden makkelijker en plezieriger. Je kunt dan goed meegaan met de bewegingen van het paard zodat je hem niet stoort in zijn bewegingen. Dat is voor het paard fijn maar zeker ook voor de ruiter. Je zit comfortabeler en het kost je minder inspanning. Een goede zit is ook belangrijk als je de juiste hulpen wilt geven. Jouw instructeur kan je vertellen hoe je moet zitten om je hulpen zo te kunnen geven dat je paard snapt wat jij bedoelt. Ook in de map FNRS 'Verantwoord Paardrijden' kun je informatie vinden over de juiste houding en zit. 

Niet zomaar iedereen kan meestrijden in de zitcompetitie. Je moet wel aan een aantal eisen voldoen.
- minimaal 6 jaar of ouder
- je moet rijden bij Stal de Eik
- je hebt een geldig ruiterpaspoort
- je voldoet aan het gevraagde niveau (zie onderstaand schema)
Voldoe je aan deze eisen? Ga dan vragen bij jouw manege wanneer er lokale wedstrijden gehouden worden. 

Meedoen
Je begint met de voorronde bij Stal de Eik. De jury beoordeelt je houding en zit en aan de hand van deze beoordeling wordt gekeken wie er door kan naar één van de regiofinales die verspreid door het land gehouden worden. Er is er dus altijd een in jouw buurt. 


Inschrijven
Je kunt je inschrijven voor de lokale wedstrijden van de KNZ zitcompetitie bij Stal de Eik. Als je uitgekozen wordt voor de regiofinale dan vul je het inschrijfformulier in dat je bij Stal de Eik op kunt vragen. De manege stuurt het formulier dan naar de FNRS op. Op dit inschrijfformulier vul je onder andere je leeftijd, lengte en gewicht in zodat ook bij de finales een geschikt paard voor je gevonden kan worden. Ook is er ruimte voor andere persoonlijke gegevens zoals hoe lang je al paardrijdt en wat je het liefste doet.

Paspoorten moeten van tevoren worden ingeleverd. Je kunt NIET starten als je inschrijfgeld niet is voldaan.
Van de categorie 1,2,3 en 4 gaan degene die voor de cijfers die gaan over houding en zit bij de beste drie behoren door naar de regiofinale. Er worden hiervoor 12 personen geclassificeerd.

 

De zitcompetitie start met de regiofinales. De winnaars gaan door naar de kwartfinale. De winnaars van de kwartfinale zullen vervolgens tijdens Horse Event strijden in de halve finale. 
Dezelfde dag strijden de winnaars van de halve finale in een spectaculaire finale om de titel ‘Bestzittende FNRS Manegeruiter van 2018’. De winnaars uit de vier categorieën ontvangen de hoofdprijs, het inmiddels bekende en begeerde 'Dagje Academy', welke vanuit de FNRS in samenwerking met Academy Bartels aan de ruiters wordt aangeboden. De ruiters ontvangen tijdens het 'Dagje Academy' onder andere een les van Imke Schellekens-Bartels.

Het ruitersportcentrum maakt tijdens de regiofinale kans op de prijs ‘Bestzittend FNRS Ruitersportcentrum van 2018’. Er wordt een gemiddelde berekend van de beste acht deelnemers per ruitersportcentrum. Het ruitersportcentrum met de hoogste punten neemt de beker mee naar huis en mag zich een jaar lang bestzittend ruitersportcentrum van deze regio noemen.

Deelnemen aan de FNRS Zitcompetitie

Deelname is alleen mogelijk wanneer je paardrijdt op een FNRS Ruitersportcentrum dat deelneemt aan de FNRS Zitcompetitie. Er kunnen maximaal 12 ruiters per ruitersportcentrum worden afgevaardigd naar de regiofinales. Drie ruiters per categorie.

Categorie indeling

Alle deelnemers aan de FNRS Zitcompetitie moeten in het bezit zijn van een geldig FNRS Ruiterpaspoort. Deze ruiters moeten een aantoonbare registratie hebben van deelname aan de F Proeven en mogen niet in het bezit zijn van een KNHS Startpas.

Ruiters die zich opgeven voor de regiofinale worden gecontroleerd op zowel het FNRS Niveau als op het bezitten van een startpas (KNHS of Manege startpas). De startpas mag niet uitgegeven zijn in het jaar dat de ruiter deel wil nemen aan de FNRS Zitcompetitie. Dit betekent dat wanneer de ruiter betaald heeft voor de startpas (actief of niet-actief), hij niet mag deelnemen aan de regiofinale. Mocht blijken dat een deelnemer wel in het bezit is van een startpas, dan wordt deze deelnemer uitgesloten van deelname aan de regiofinale.

Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, wel in het bezit van een F4 diploma
Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, wel in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus


Running horse
#FNRS
#KNHS
#Veilig paardrijden
#logo eik

Manege Stal de Eik

Oude Diepenveenseweg 11
7451 CK Holten
0548 - 36 28 33
stal@eik.nl
#Facebook
#YouTube
#Twitter
Sequential Bits