Het Dagboek

Zaterdag 18 januari 2014

Overdag tamelijk droog, 's nachts veel regen.
Mijn buurman Don is een rare eter.Hooi slaat hij zo naar binnen, maar de heerlijke brokjes, waar wij allemaal altijd op staan te wachten en die ook hij nodig heeft om nog groter te groeien en te werken, laat hij gewoon liggen.Ik snap daar helemaal niets van en het enige wat hij er zelf over zei is, dat hij geen brokken lust. Punt uit... ! Maar het voermens nam daar geen genoegen mee en kwam iedere keer weer met iets anders aan om de brokken lekkerder te maken. Muesli, maismeel, lucerne...Geen succes.Maar nu heeft ze het dan toch gewonnen. We krijgen allemaal iedere dag een halve bak zemelen voor een goede darmfunctie en nu krijgt Don zijn halve schep verdeeld over de drie voerbeurten en kijk...Hij valt nu, net zoals wij allemaal, aan op zijn brokjes en eet  ze opeens wel.Hij zegt, dat hij brokken nog steeds niet lust, maar dat het hem te veel werk is om dat lekkere papje van alle brokken af te likken en ze daarom dan maar op de koop toe neemt. Opgelost ! Blijft misschien de vraag waarom Don dan niet drie keer een halve schep zemelen over zijn eten krijgt als hij dat dan zo lekker vindt. Maar dat schijnt dus te zijn omdat de verhouding calcium/fosfor in zemelen niet optimaal is ,wat bij grotere hoeveelheden juist weer niet gezond zou zijn.Alweer wat geleerd.

Vrijdag 17 januari 2014

Droog, wisselend bewolkt. Later zelfs een beetje zon.
De vogels denken kennelijk al, dat het voorjaar aan het worden is, want ik heb al duiven met takjes in de snavel zien vliegen. Maar dat lijkt me toch echt wel te optimistisch.

Donderdag 16 januari 2014

Somber en regenachtig.
Er is altijd wel wat te beleven op ons plein, maar vandaag was het wel heel heftig.Ik had al horen zeggen, dat er vanmorgen een van onze rijmensen zou komen met haar jonge paard om eens te proberen hoe het rijden met hem in onze ,voor hem onbekende ,binnenbak zou gaan.En ja hoor. Daar kwam een rolhok aanrijden.Het paard, dat er in stond was wel wat rumoerig, maar toen het rolhok goed en wel stilstond klonk er opeens een enorme herrie. We schrokken ons allemaal wild en vroegen ons af wat er aan de hand was.Nou, daar kwamen we al heel gauw achter.Toen de laadklep naar beneden ging bleek tot ieders verbijstering het paard er niet meer gewoon in te staan . Hij lag plat achterover op zijn rug met het tussenschot klem tussen zijn achterbenen en zijn hoofd onze kant op. Hij lag dom te kijken, verroerde geen vin en was niet in beweging te krijgen. Onze mensen zaten met de handen in het haar. Sandra besloot om een verre buurman, die paardenhandelaar is en veel ervaring met trailers en zo heeft , om hulp te vragen.En ook nu bleek, dat het spreekwoord,"een goede buur is beter dan een verre vriend,"waar is. Deze buurman (die ook Henk heet, hoe kan het ook anders) stond na een paar minuten met zijn zoon op het erf en met zijn allen hebben ze de situatie bestudeerd.Omdat er met sjorren en trekken aan longes,die met kunst en vliegwerk achter het paard langs waren aangebracht niets meer werd bereikt dan dat het dier iets verder op de klep kwam te liggen hebben ze besloten om dan maar de zaak om te draaien .Het paard kon niet van het rolhok af dus dan moest het rolhok maar onder het paard vandaan. Het werd heel voorzichtig naar voren gereden,terwijl de mensen het paard op de plek hielden door de longes heel stevig vast te houden en zo schoof het paard eindelijk zachtjes op de grond. Maar hij lag nog steeds plat. Nu niet meer in het rolhok, maar op het plein. "Hee, jij daar"riep Melli, "zou je niet eens opstaan???"En toen realiseerde het geschrokken dier zich kennelijk plotseling, dat hij nu best gewoon kon opstaan en deed dat dan ook. En opnieuw hadden onze beschermengeltjes heel goed werk gedaan, want hij mankeerde niets ! En stoer is hij ook, want nadat hij even aan de longe had gelopen en de mensen hadden geconstateerd, dat hij nog helemaal heel was, is hij zonder blikken of blozen zijn rolhok weer ingelopen en is ,zonder verder brokken te maken gewoon weer thuis aangekomen. Eind goed al goed. We waren inmiddels wel twee uur verder.
Liggend uit trailer Liggend uit trailer 2 

Woensdag 15 januari 2014

Eerst zon, later meer wolken en nog later. drie keer raden...regen.
Dikkie Dik, die sowieso al geen fan van buitenspelen is, had zijn vaste verblijfplaats  maar eens gewijzigd van de bank in de huiskamer naar op de agenda in het kantoor. Is niet zo lekker zacht, maar het uitzicht is beter vond hij.
Dikkie Dik op kantoor 

Dinsdag 14 januari 2014

Prachtweer. Droog, zonnig en warm. 12 graden.
Gisteren hadden onze mensen  weer iets nieuws bedacht.We hebben 7 paddocks, waarvan er in 6 nooit water blijft staan ook al regent het dagen achter elkaar aan een stuk. Maar de 7e was langzamerhand toch veranderd in een modderbad. Nu is dat na meer dan 30 jaar dagelijks gebruik niet zo vreemd, maar het stond de mensen helemaal niet aan en dus moest er iets aan gedaan worden.Nou, dat hebben ze geweten.Het grotemachinesmens daverde met een mega kraan het erf op, reed de paddock in en begon verwoed te scheppen Het duurde niet lang of hij had zo'n giga troep gemaakt in de wijde omtrek, dat we er toch ernstig aan twijfelden of dit nog goed zou komen. Eerst heeft hij alle modder en zwarte grond van de ene helft afgehaald en op een grote hoop gegooid. Toen heeft hij uit datzelfde gat net zo'n grote berg geel zand gehaald en in het gangpad neergegooid. Net toen we dachten, dat hij van plan was om naar onze tegenvoeters in Australie te graven hield hij op en begon het gat weer te vullen met de berg modder.Daar kwam toen de berg mooi geel zand weer overheen..Als je de eerdere ravage gezien hebt is het moeilijk te geloven, dat het eindresultaat een keurige heldergele en kurkdroge paddock is, terwijl er helemaal niets is afgevoerd of aangevoerd. Het is alleen  "even`omgekeerd.
Zand omkeren paddock Zand omkeren
Zandpaddock met nieuw zand Zand paddock eindresultaat 

Maandag 13 januari 2014

Droog en zelfs af en toe zon.
Ik ben weer eens aan de beurt. Sjonie is de naam. Ik sta inmiddels al een heel tijdje in een van de silostallen , de laatste tijd naast Don. Aan de andere kant van het voerhok wonen Match en Venice.We kijken alle 4 uit op het plein. Don en ik zijn in training om op wedstrijden goed voor de dag te komen en tot nu toe lukt dat aardig. Venice doet trouwens de laatste tijd ook heel aardig mee en Match,die de jongste is van ons vieren gaat ook steeds beter snappen wat de bedoeling is.

Zondag 12 januari 2014

's Nachts een beetje vorst en overdag droog,zonnig, weinig wind en lekker  "warm."
Igor, Orlando en Kleo, de bofkonten ,hebben een buitenrit gemaakt. Verder niets te melden.
De week is weer om en ik geef de pen aan Sjonie.

Zaterdag 11 januari 2014

Af en toe regen.Alleen maar druilerig en totaal niet winters.
Het vrijwilligershulpmens, dat met de bladeren bezig is, schiet al mooi op. Niet te geloven wat een bergen bladeren hij al heeft verplaatst. Je kunt nu zien, dat het gras al echt aan het groeien is en het is super, dat het nu in ieder geval niet meer wordt verstikt.

Vrijdag 10 januari 2014

Droog en somber.Wel nog meer dan 10 graden.
Vanavond was er weer carousselles. Ik mag ook altijd meedoen. Igor en ik lopen dan naast elkaar.We zijn allebei schimmels en de mensen vinden, dat dat leuk staat. Zowel de rijmensen als wij paarden hebben er hartstikke veel plezier in en we worden al best handig in het uitvoeren van allerlei moeilijke figuren. Soms raakt wel het hele spul in de knoop en dat is dan lachen en opnieuw proberen. We zijn nu met zijn tienen en er kunnen nog 2 deelnemers bij. Dus als iemand zich geroepen voelt... Proberen kan natuurlijk altijd.

Donderdag 9 januari 2014

Wisselend bewolkt. Regenachtig.
Misty, die vanmorgen met Sunny in de springwei heeft gelopen vertelde, dat Tico een stunt heeft uitgehaald.Hij liep in een paddock en dacht kennelijk, dat hij een springpaard was. En niet zomaar een springpaard.Nee, een springpaard, dat de voerkar richting zijn stal zag gaan en ineens enorme trek in brokjes kreeg. Wat deed hij dus...?Hij nam een flinke aanloop en sprong over het hek. Tenminste, dat was hij van plan. Maar laat het nu toch net ietsje pietsje hoger zijn dan dat hij had gedacht...Hij haalde wel de overkant, maar omdat hij nog net met een achterbeen bleef hangen landde hij niet op zijn benen, maar kwam plat op zijn lijf op de grond terecht. Hoe dom kun je zijn...Maar gelukkig waren onze beschermengeltjes helder wakker en hebben er in een gezamelijke inspanning voor gezorgd, dat hij zich bijna geen zeer heeft gedaan. Een klein wondje aan een van zijn benen was alles. Dus iedereen is blij met de goede afloop.

Pagina: «  260  |  261  |  262  |  263  |  264  |  265  |  266  |  267  |  268  »


Running horse
#FNRS
#KNHS
#Veilig paardrijden
#logo eik

Manege Stal de Eik

Oude Diepenveenseweg 11
7451 CK Holten
0548 - 36 28 33
stal@eik.nl
#Facebook
#YouTube
#Twitter
Sequential Bits
Privacystatement