Het Dagboek

Woensdag 10 februari 2021

Droog, geen wind en min 3 graden.
Gisteren heeft Okkie de dag van zijn leven gehad.Hij vindt werken onder het zadel leuk, maar in het tuig voor het rijtuigje is toch wel echt zijn ding. Hij was dus aangenaam verrast toen onze mensen aan kwamen dragen met zijn tuig. Maar wie schetst zijn verbazing toen hij nergens het rijtuig ontdekte en begreep, dat ze hem voor een klein sleedingetje wilden knopen. Maar bij nader inzien vond hij het toch supergaaf om met dat ding achter zich door de dikke sneeuw in de springwei te scheuren.

Bart

dinsdag 9 februari 2021

Wisselend bewolkt, beetje zon en min 3 graden.
Omdat ik niet meer werk en dus ook niet bezweet raak hoef ik allang in de winter geen deken meer op. Paarden krijgen namelijk in de winter geen dekens op, omdat ze het koud zouden hebben, maar om te voorkomen, dat ze een wintervacht krijgen.En als je je afvraagt wat er mis is met een wintervacht kan ik je vertellen, dat het, als je aan het werk bent met een dikke vacht, je enorm aan het zweten raakt. Op zich is daar niets mis mee, maar als je dan weer opdroogt wordt er veel warmte aan het lichaam onttrokken. En dan krijg je het wel koud en dat is dan weer niet gezond. Daarom worden paarden ook,op het eerste gezicht heel onlogisch , in de winter vaak geschoren als de deken alleen niet genoeg helpt en de vacht toch te dik wordt.Maar dan doen ze die geschoren paarden natuurlijk nog steeds een deken op omdat ze het anders wel te koud zouden krijgen als ze niet aan het werk zijn.
Toen ik gisteren in de volle sneeuw buiten stond en dus zonder deken kon je precies zien waarom een paard met een wintervacht het niet koud krijgt. De sneeuw smelt namelijk niet en blijft gewoon op mijn rug liggen, omdat mijn lichaamswarmte door de luchtlaag tussen de lange haren niet ontsnapt en ik dus gewoon warm blijf. Goed geregeld toch door moeder natuur.

winterdeken

Maandag 8 februari 2021

De hele dag sneeuw, echt aan een stuk door en ook nog opgejaagd door een snoeiharde wind. Overdag min 6 graden.
Ik ben Orlando , ben 33 jaar en woon de laatste 27 jaar in de grote stal. Ik heb in die tijd uiteraard een heleboel buurmannen en - vrouwen gehad. Varierend van een goedgekeurde friese dekhengst, die van hieruit naar een land Amerika is gegaan tot een KWPNmerrie, die kans zag om plotseling lang voor de normale tijd 's nachts stiekum  te bevallen van een gezond veulentje en een heleboel paarden en pony's er tussendoor. Maar ik kon met allemaal goed opschieten. Anders hadden onze mensen ze natuurlijk niet naast mij gezet.
Inmiddels ben ik al jaren met pensioen, maar de laatste tijd begin ik toch wat krakemikkiger te worden,sta soms een beetje wiebelig op de benen en weet een enkele keer niet meer precies waar ik ben.Dat zal de ouderdom wel zijn, want ouderdom komt met gtebreken, zoals ze zeggen. Het zal wel zo zijn of anders.

Zondag 7 februari 2021

Sneeuw en niet even, maar de hele dag aan een stuk door. Min 5 graden en storm uit het noord-oosten.
Enj ja hoor,Het buienradarding had gelijk.Er ligt nu overal een dik pak sneeuw en daar waar de storm het heeft opgejaagd, een heeeel dik pak
.De vrijwilligershulpmensen, die altijd op zondag komen helpen waren er wel, maar hun vervoermiddel was voor de gelegenheid  een joekel van een tractorrolhok, geleend van de papa van een van hen.Anders hadden ze niet door de stuifsneeuwduinen in het buitengebied kunnen komen. Weer eens iets anders.
Het kleine schuifdingetje kon ook meteen aan het werk en daar was iedereen hier heel blij mee. Het scheelt zere armen en zere ruggen.
Trofee stond even op de spuitplaats terwijl haar stal werd uitgemest en kreeg een kruiwagen met hooi, die even buiten had gestaan, voorgezet om haar even bezig te houden. "Lekker sneeuwhooi ,"zei ze . "Laat mij hier voorlopig maar staan.
De week is weer om en ik geef de pen aan Orlando.

winter winter

Zaterdag 6 februari 2021

Wel droog, maar steeds kouder en steeds meer wind.
We zagen , dat onze mensen en vrijwilligershulpmensen in de loop van de middag steeds drukker bezig waren. Ze probeerden de plassen op het plein zo goed mogelijk weg te werken door ze op te vullen met zand en glad te harken.Aan het eind van de middag kwam ook het boerbuurmens weer aantuffen om onze paddocks te prepareren .En er kwam ook nog een van de mensen van Tico en Nicky met een heel klein machinedingetje met een schuifje ervoor. Dat ging aan de slag om ook te helpen met het vlak maken van de bobbels overal. En het blijft hier vannacht, omdat , als het buienradarding gelijk heeft, er ook heel erg veel sneeuw zal vallen .Dan kan het morgen helpen om al die sneeuw opzij te schuiven Ik hoorde, dat het zeker een week zou blijven vriezen., zodat sneeuw dan gewoon blijft liggen. Vandaar al die actie.
Ik ben heel benieuwd wat er boven ons hoofd hangt. Je kunt in ieder geval niet zeggen, dat er niet alles aan is gedaan om er zo min mogelijk last van te zullen hebben.

voorbereidingen voorbereidingen

Vrijdag 5 februari 2021

Voor de afwisseling een soort lenteweer. Droog, windstil en 9 graden.
In afwachting van het aangekondigde noodweer ( sneeuwjacht bij zo'n min 10 graden) is er nog gauw een extra baal voordroogkuil gebracht en ik zag ook een groot vrachtrolhok vol met hooi de hooiopslagplaats in de binnenbak in manoevreren. Het schijnt tegenwoordig best moeilijk te zijn om goed hooi te vinden, omdat er vorig jaar door de droogte minder is geoogst dan normaal. Deze vracht schijnt in Friesland ontdekt te zijn door ons vaste hooibrengmens en ziet er lekker uit, Wij zullen dus  voorlopig geen gebrek hebben.

voer

Donderdag 4 februari 2021

Droog en soms zelfs een beetje zon.8 graden.
Het buienradarding schijnt te beweren, dat er vreselijk winterweer in aantocht is.Ik zag de zakken zout en sneeuwschuifdingen tenminste al klaar staan voor 'stel je voor, dat het waar is ". De tijd zal het leren.

winter winter

Woensdag 3 februari 2021

Regen, regen en nog meer regen.
Je kunt merken , dat Unpie hier redelijk nieuw is.Hij vindt het hier bere gezellig, maar raakt nogal van de leg als wij drieen toevallig eens allemaal tegelijk ergens anders zijn. Hij staat dan uit het luik te loeren en zodra hij ook maar iemand ziet bewegen begint hij te bleren. Hallo...hierheen ! Ik ben een kuddedier, weten jullie nog wel ? Waar is mijn kudde dan ? Nou ja, het zijn startproblemen. De meesten hebben er in het begin last van en ook hij begint er inmiddels achter te komen, dat iedereen, die weggaat ook gewoon weer terug komt. net zoals hij begint te begrijpen, dat het hier geen gebruik is om tegen de deur te trappen als er voer onderweg is.En te proberen het hooi uit handen van het voermens te grissen werkt hier ook al niet.Het begint te landen, dat je je hooi het snelste krijgt als je bij het verzoek "ga weg"een stapje achteruit zet, zodat dat hooi gemakkelijk naar binnen kan worden gegooid.Gewoon een kwestie van opgevoed worden.

Dinsdag 2 februari 2021

Hele dag regenachtig  en maar net boven nul.
Unpie ,die vanuit zijn buitenluik net kan zien wat er in de kleine paddock gebeurt, vertelde, dat hij had gezien, dat Dame Blanche fanatiek bezig was om het gat waaraan Jack begonnen was, verder uit te graven. Dat lijkt mij ook wel leuk.Het vervelende is alleen, dat de mensen dat gat iedere keer weer dicht gooien. Erg flauw.

Paddock

Maandag 1 februari 2021

Droogt, windstil, 's nachts een beetje vorst, overdag plus nul.
Ik ben Toet en woon in de sterstal naast Calimero en tegenover Melli en Unpie,oftewel Unbelievable. En niet te vergeten vlak naast de voerton, waar Melli's aparte voer in zit. Altijd leuk om een nietsvermoedend mens, dat mij uit de stal wil halen uit de hand te glippen, gauw de hoek om te scheuren, de deksel van de ton te halen en bliksemsnel een paar grote happen te nemen. Om de een of andere reden is gejat voer altijd net iets lekkerder dan het voer, dat gewoon in je bak ligt.

Pagina: «  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  »


Running horse
#FNRS
#KNHS
#Veilig paardrijden
#logo eik

Manege Stal de Eik

Oude Diepenveenseweg 11
7451 CK Holten
0548 - 36 28 33
stal@eik.nl
#Facebook
#YouTube
#Twitter
Sequential Bits
Privacystatement