Het Dagboek

Vrijdag 7 juni 2013

Wisselend bewolkt, droog 23 graden en de wind is helaas ook weer terug.
Vanmorgen kwam een heel gezin onze stal binnenwandelen. Een vader en een moeder  plus een klein open rolhokje met kindertjes.Het bleek, dat de moeder jarig was en volledig nietsvermoedend was meegenomen voor een paardrijlesje, omdat ze dat altijd al zo graag eens had willen doen.Maar ja, zij wist nergens van en had een korte broek aan en de vader, die het stiekum georganiseerd had, had zo weinig verstand van paardrijden, dat hem dat niet eens was opgevallen als zijnde niet zo handig.Maar geen nood. Onze mensen zijn niet voor een gat te vangen en er werd ergens vandaan een lange broek tevoorschijn getoverd. Caps en chaps zijn sowieso in voorraad en moeders kon beginnen aan haar eerste rijles ooit.Ze vond het heel erg leuk en, als ik Olleke, haar rijdier, mag geloven deed ze het ook bovengemiddeld goed voor een eerste keer. Het cadeau is dus heel goed gevallen. Leuk voor de bedenker !

Donderdag 6 juni 2013

Zonnig, weinig wind en lekker warm.Met dit mooie weer worden er,ook in plaats van les,veel buitenritten gemaakt. Vandaag was ik lekker ook aan de beurt samen met Igor, Vosje, Kleo, Toet, Okkie en Twingo.
Toet en Okkie begonnen last te krijgen van jeuk in staart en manen. Ze noemen dat zomerexzeem of staart en manen schurft. Maar de laatste naam klopt eigenlijk niet, want schurft wordt veroorzaakt door kleine beestjes op de huid van een paard en deze zomerse ellende wordt veroorzaakt , doordat sommigen van ons juist reageren op de beet van kleine vliegjes, die gewoon weer wegvliegen.Maar de staart en manen van Toet en Okkie zijn meteen ingesmeerd met een spul, dat TKC 97 heet. Dat hoeft maar 1 keer in de week te gebeuren en de vliegjes gaan dan liever ergens anders naartoe.

Woensdag 5 juni

Zonnig, windstil en warm.Wel 25 graden !
Toen ik uit mijn raam keek zag ik, dat het rijtuigje uit de stalling werd gehaald en afgepoetst. "Dat zal Okkie leuk vinden,"zei Kleo. Maar wie schetst onze verbazing toen niet Okkie, maar Lizzy werd opgehaald en volgehangen met tuig. Ik hoorde, dat de mensen zeiden,dat Lizzy vroeger, voordat ze hier kwam een oud mens had, dat altijd met haar voor een karretje uit rijden ging. Nu wilden ze wel eens proberen of Lizzy inderdaad zoals ze dat noemen "betuigd "was. Nou, dat leek er inderdaad wel op, want ze liet zich rustig inspannen en stapte normaal weg. In de binnenbak ging het hartstikke goed, maar ik hoorde, dat ze het buiten over de weg nog erg spannend vond. Dat is natuurlijk niet zo gek als je dat werk zo lang niet gedaan hebt. Maar Okkie was er blij mee."Nu mag ze vast voorlopig nog niet mee op buitenrit en dat vind ik niet erg, want ik vind zelf rijtuigje trekken veel te leuk,"zei hij.En zo is het maar net !
Monique op rijtuigje met Lizzy ervoor

Dinsdag 4 juni 2013

Wisselend bewolkt, winderig en wel af en toe zon.
Gisteren zijn Famke en Tristan weer afgetaaid en staat iedereen weer in zijn/haar gewone stal
De boeren hier in de buurt zijn giga druk met hooien. Overal hoor je de machines ratelen.Als het zo doorgaat wordt het super lekker hooi .Het heeft in geen dagen geregend en het waait hard. Dat droogt dus prima.

Maandag 3 juni 2013

Droog, bewolkt, veel wind en erg fris.
Mijn naam is Orlando en ik woon al erg lang in dezelfde box in de grote stal. In de loop van de jaren heb ik veel verschillende buren gehad. Heel lang geleden woonde er zelfs een goedgekeurde friese dekhengst in de box tussen mij en de zadelkamer in.Hij heette Bonne en Sandra trainde iedere dag met hem. Het was een prima buurman en ik vond het heel jammer toen hij uiteindelijk vertrok. Zijn mens had hem verkocht naar een ver land, Amerika geloof ik, voor zoals ik hoorde ,vele tonnen en dat scheen heeeel duur te zijn. Ik snap eigenlijk niet goed welke tonnen dan zo veel waard zijn. Hier in de hoek staan er ook een paar en daar zit gewoon muesli en luzerne in. Nou ja, Het zal wel zo zijn of anders.

Zondag 2 juni 2013

Veel zon, zo'n 17 graden en nog wel veel wind. Maar het kon slechter.
Stal de Eik
Ik had mazzel, dat ik juist nu bij de binnenbak stond,want er was vandaag genoeg te zien.De recreantenclub had namelijk weer eens een dagje schrik en obstakeltraining georganiseerd en je wilt niet weten wat er voor enge spullen naar de binnenbak werden gesleept.Van tunnels en ballenbakken tot een vuilnisemmer, waar onverwacht een monster uit kwam loeren toe.Tot mijn verrassing bleek, dat ik ook mee mocht doen en nog wel in de derde groep. Die was voor paarden en pony's, die gevorderd zijn in het (niet)schrikken. Maar ik had er soms toch wel een beetje moeite mee. Dat wil ik best toegeven. Toen het kanon afging ging ik echt ook wel een beetje harder, maar nog lang niet zo hard als Okkie, die zijn mens bijna verloor in zijn snelle aftocht. Maar ook dat is goed afgelopen en zijn rijmens was heel terecht trots, dat ze was blijven zitten. Al met al was het een heel leuke besteding van de zondag.
De week is weer om en ik geef de pen aan Orlando.
Stal de Eik 

Zaterdag 1 juni 2013

Bewolkt en winderig. Winterjassenweer en dat is geen grapje !
Vanmorgen is Sjonie weer naar een wedstrijd geweest. Dit keer zelfs een finale tussen de besten van alle klassen op de voorgaande dagen.Iedereen reed wel zijn eigen proef natuurlijk.Ze was beretrots, dat ze daaraan mee mocht doen en heeft het , als ik goed ben ingelicht ,ook best goed gedaan. Nog even zo doorgaan en ze mag weer een klasse hoger ! Ze kan niet wachten.
Stal de Eik 

Vrijdag 31 mei 2013

Wisselend bewolkt.Erg veel wind.
Het plein ligt zelfs helemaal bezaaid met takken,die uit de bomen zijn gewaaid.
Vanavond zijn we van start gegaan met iets nieuws. Een carousselgroep.Ik mocht ook meedoen en het is hartstikke leuk.We doen dan niet allemaal apart ons ding, maar leren allerlei figuren te rijden met zijn tweeen naast elkaar, vieren naast elkaar, doorelkaar heen enz enz.Dit is een teamsport, waarbij je voortdurend rekening moet houden met elkaar. De mensen,die stonden te kijken vonden het ook erg leuk om te zien. We zijn nu met zijn zessen, maar daar kunnen nog 6 anderen bij om een officieel team te vormen. Dus wie het leuk lijkt kan zich nog aanmelden. Het is op vrijdagavond om de week om half negen.
Stal de Eik Stal de Eik 

Donderdag 30 mei 2013

Somber, koud en veel te veel wind.
Famke en Tristan zijn weer even bij ons te gast en ik ben dus weer eens verhuisd. Ik sta nu even tijdelijk in een box bij de binnenbak tussen Lizzy en de piepkleine nieuweling Sunny. Wat heeft die dreumes een praatjes zeg.De oren tuiten je ervan.Okkie en Olleke zijn naar de paddockstallen gegaan en Misty en Twingo naar hun boxen in de nieuwe stal. Vosje en ik zijn terug op onze oude stek en Tico en Match staan in onze normale stallen.En zo hebben we plaats gemaakt voor onze gasten.We vinden het allemaal gezellig als ze er zijn en het is best leuk om zo af en toe in een andere stal te bivakkeren.

Woensdag 29 mei 2013

Overdag veel wind, een paar uur regen aan een stuk door en niet meer dan 12 graden.
Het voermens komt iedere dag tegen half negen ons ons ruwvoer brengen, meestal voordroogkuil. Een half uurtje later komt de tweede gang in de vorm van brokjes.Die slaan we dan natuurlijk meteen naar binnen en die vallen dan in onze maag op het laagje hooi, dat we al naar binnen hebben gewerkt. Als we de brokken op hebben gaat de eerste ploeg naar buiten. Een aantal naar de 7 paddocks en anderen naar de 5 weiden,die op dat moment in gebruik zijn.Degenen,die nog binnen zijn gaan aan het werk. En weten jullie wat nu zo apart is ?Deskundigen hebben altijd gezegd, dat een paard, dat pas gegeten heeft niet mag werken,omdat het dan ziek zou kunnen worden, cq. koliek zou kunnen krijgen. Nu hoorde ik van de paarden en pony's , die hier al veel langer wonen en dus geregeld met een gevulde maag werken,dat ze er echt nog nooit ziek van zijn geworden.En weten jullie wat nu het leukste is ? Kort geleden hebben heeeel slimme onderzoekmensen uitgevonden waarom paarden niets krijgen van het werken met een gevulde maag en....zelfs veel beter af zijn dan paarden die netjes werken met een lege maag.Dat zit zo. Wij paarden zijn van nature gewend om dag en nacht aan een stuk door kleine hoeveelheden voer op te nemen. Onze maag is daarop ingesteld en maakt dus ook dag en nacht maagzuur aan om dat voer te verteren. De paarden van tegenwoordig krijgen meestal voer genoeg, maar 's nachts is dat op.Maar onze maag blijft wel doorgaan met het aanmaken van maagzuur en dat vormt als het ware een plas in de maag. Als je dan dus met die lege maag aan het werk wordt gezet spat door de bewegingen dat maagzuur op en beschadigt de maagwanden. En dat is dan waarschijnlijk ook de reden waarom volgens de schatting zeker 60 procent van de paarden last heeftvan maagzweren. En weet je wat ?Niemand van de paarden en pony's hier heeft ooit last van maagzweren gehad. En dat zou dan best wel eens kunnen komen, omdat, zoals de wetenschapsmensen denken,dat bodempje voer ervoor zorgt, dat het maagzuur,dat 's nachts is gevormd, wordt gebonden en dus niet opspat. Het zou zo maar waar kunnen zijn.Alweer wat geleerd !

Pagina: «  254  |  255  |  256  |  257  |  258  |  259  |  260  |  261  |  262  »


Running horse
#FNRS
#KNHS
#Veilig paardrijden
#logo eik

Manege Stal de Eik

Oude Diepenveenseweg 11
7451 CK Holten
0548 - 36 28 33
stal@eik.nl
#Facebook
#YouTube
#Twitter
Sequential Bits
Privacystatement