Voor alle mensen die in een korte tijd willen leren paardrijden bestaat er de mogelijkheid om een spoedcursus bij Stal de Eik te volgen.

De cursus is bedoeld voor ieder die graag in een korte tijd een goede basis wil krijgen in het berijden van- en omgaan met paarden. Bijvoorbeeld om veel sneller dan normaal verantwoord buitenritten te kunnen maken. De 7-daagse cursus duurt van maandag tot zondag morgen. De deelnemer rijdt 2 keer per dag en krijgt theorie en praktijk over alles wat met het paard en paardrijden te maken heeft.

De kosten voor de spoedcursus zijn €1200,- per persoon inclusief lunch, exclusief diner en overnachtingen. Hierover kunnen wij uiteraard wel adviseren.

Reacties van cursisten:

Esther Mei 2024

Ruim twee jaar geleden viel mijn oog op een cursus die een manege in mijn buurt aanbood, namelijk een ‘opstapcursus voor volwassenen ‘. Ik had altijd al willen leren paardrijden, dus dit was het moment om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

Lees verder

13 mei t/m 19 mei 2024

Ruim twee jaar geleden viel mijn oog op een cursus die een manege in mijn buurt aanbood, namelijk een ‘opstapcursus voor volwassenen ‘. Ik had altijd al willen leren paardrijden, dus dit was het moment om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Na deze cursus had ik het paardenvirus te pakken en ben ik wekelijks gaan lessen. Elke week kijk ik weer uit de les, lekker paarden poetsen en daarna rijden.

Omdat ik graag wat meer wilde leren over de omgang met paarden en ook wel eens een aantal dagen achter elkaar wilde rijden om wat sneller te kunnen leren, ging ik op zoek naar de mogelijkheden hiertoe. Zo kwam ik bij Stal de Eik uit. Ik las enthousiaste verhalen van andere cursisten en dacht ‘dat wil ik ook’.

Een paar weken na het eerste prettige contact met eigenaresse Sandra stond ik op een maandagochtend voor het eerst op stal De Eik. Wat een mooie omgeving en wat een fijne sfeer hing er, heel gemoedelijk.  Het was het begin van een heerlijke midweek! Ik heb vijf dagen lang alleen maar genoten. Het was prachtig weer, er liep een fijne club mensen rond op Stal de Eik en er stonden lieve paarden waar ik op heb mogen rijden, waaronder op Vallery, wat een lief dier en wat rijdt ze fijn.

Ik heb in deze week veel geleerd, niet alleen qua rijden, maar ook over de verzorging van paarden en over hun gedrag. Ik ben de hele week top begeleid, speciale dank hiervoor aan Margriet.

Daarnaast heb ik dingen gedaan die ik nog nooit eerder had gedaan, zoals longeren, voltige rijden en paardencoaching. De coachingsessie met Angela en paard Cas was een bijzondere ervaring! Het gaf mij mooie inzichten.

Ik heb de midweek afgesloten met een geweldige buitenrit. Onder begeleiding van Hans en op de rug van Baci ging ik de Holterberg op. Het was in één woord fantastisch. We hebben zelfs stukken gegaloppeerd. Baci bleek een stuk meer power te hebben dan hij mij die ochtend in de bak had laten zien 😉.

Heb je zin in een ontspannen, maar actieve vakantie die in het teken staat van paarden, dan kan ik je de cursus bij stal De Eik van harte aanbevelen, ook voor degene die al rijervaring hebben!

Evelien Mei 2024

Wat begon als een gedachte....zou ik nog kunnen leren paardrijden, zou ik dat überhaupt kunnen volhouden, eindigde in een prachtige week bij Stal De Eik waar het allemaal samen kwam.

Lees verder

29 april t/m 5 mei 2024

Wat begon als een gedachte….zou ik nog kunnen leren paardrijden, zou ik dat überhaupt kunnen volhouden, eindigde in een prachtige week bij Stal De Eik waar het allemaal samen kwam. Ja, ik heb leren rijden en ja ik kon het ook volhouden. Beter nog, ik heb me zelden zo fit gevoeld. Stal De Eik is een paradijs op aarde, de ligging en kleinschalige opzet is prachtig. De aandacht voor dierenwelzijn vind ik heel belangrijk en dat staat hier overal voorop. Dat merk je echt aan alles.

Ze zeggen wel eens, leef in het hier en nu…, nou dat gaat makkelijk op deze plek. Werkelijk alles was nieuw voor mij, de omgang met de paarden, de opdrachten tijdens de rijlessen en alle overige termen. De combinatie van rijlessen afgewisseld met mini-workshops over gedrag, eten, zadels & hoofdstellen, veel voorkomende ziektes, zijn ontzettend leerzaam en leuk. Margriet, maar ook de rest het hele team heeft engelengeduld hoor. Zelfs als je na de zoveelste keer de peesbeschermers verkeerd om hebt gedaan of de singel weer vergeten bent om door het lusje te doen. Het automatisme ontbrak nog volledig zeg maar 😉.

Het leukste is de afwisseling en ik heb genoten van de voltige. Daar zag ik wel tegenop, maar zelfs dat ging goed. De spoedcursus heb ik samen met mijn nichtje gedaan. Zij kon weliswaar al rijden, maar kon wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken. Ook dat vinkje hebben we kunnen zetten! De kers op de taart was de zondagse buitenrit op Baci, onder begeleiding van Hans, in de mooiste achtertuin van Nederland, de Sallandse Heuvelrug! De week was een cadeau aan mijzelf en ik heb besloten om door te gaan met rijlessen. Voor mijn gevoel heb ik een mooi begin gemaakt, maar wil dolgraag nog meer leren. Wie nog twijfel, ga ervoor. Je leert meer dan je voor mogelijk houdt, over paardrijden, maar ook over jezelf.

groetjes,

Evelien

Lisa april 2024

Als kind had ik wel eens een blauwe maandag paardgereden Het enige wat ik mij daarvan kon herinneren is dat de manegepony waar ik op reed niet verder wilde lopen en tegen de hoefslag aan ging staan. Met als gevolg dat ik met tranen over mijn wangen er heel graag af wilde. 

Lees verder

8 april t/m 14 april 2024

Als kind had ik wel eens een blauwe maandag paardgereden

Het enige wat ik mij daarvan kon herinneren is dat de manegepony waar ik op reed niet verder wilde lopen en tegen de hoefslag aan ging staan. Met als gevolg dat ik met tranen over mijn wangen er heel graag af wilde. 

Toch heb ik paarden altijd interessante dieren gevonden. En zo kwam het paard in 2022 opnieuw op mijn pad. Niet in de vorm van het rijden maar in de coaching. Hierdoor werd mijn interesse, bewondering en verwondering opnieuw aangewakkerd. Hoe mooi is het dat ze je kunnen laten zien wat er onder de oppervlakte speelt en duidelijk voelbaar is. Hier wil ik meer van ervaren. Én wat een droom zou het zijn om ontspannen en met vertrouwen in mezelf en het paard buitenritten te kunnen maken!

Na een aantal losse privélessen te hebben gevolgd (verspreid over een te lange periode), omdat ik me nog niet wilde aansluiten bij een manege. Kwam ik tot de conclusie dat deze aanpak niet werkte. Met een beetje hulp van google kwam ik bij manege Stal de Eik terecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid, zonder verwachtingen maar onzeker begon ik aan de week. Ik wist het allemaal niet zo goed, had alles wat erbij komt kijken nooit echt goed meegekregen. Ik deed maar wat, zo voelde het ten minste.

Ik werd met veel warmte en open armen ontvangen, alsof ik werd opgenomen in de familie. We begonnen met de rondleiding en eerste kennismaking met de pony’s en paarden. Gevolgd door uitleg over het poetsen en opzadelen. Een belangrijk onderdeel omdat dit het eerste contact is met de pony of het paard waar je op gaat rijden. Hier worden de rollen als het ware al bepaald. Wat begon met pony Toet aan de longeerlijn eindigde aan het einde van de week met grote vriend Batchi dravend in het bos. Wie had dat gedacht!

Dankzij de goede en persoonlijke begeleiding en de vele lessen op allerlei vlakken, heb ik meer vertrouwen gekregen in de omgang, verzorging en het rijden. En is mijn enthousiasme en leergierigheid alleen nog maar meer gesterkt. Zoveel geleerd en nog zoveel meer te leren.

Daarom zeg ik heel graag tot ziens in het mooie Holten.

Veel liefs Lisa

Renate maart 2024

Met de belofte aan mijn dochter om ooit samen een buitenrit te maken, ben ik op maandag 11 maart aan mijn paardrijavontuur bij stal de Eik begonnen.

Lees verder

11 maart t/m 17 maart 2024

Met de belofte aan mijn dochter om ooit samen een buitenrit te maken, ben ik op maandag 11 maart aan mijn paardrijavontuur bij stal de Eik begonnen. Tussen nog “nooit op een paard gezeten” en een buitenrit moest nog veel gebeuren.. Wat een fantastische week heb ik gehad waarin ik veel geleerd heb, met als resultaat dat ik de laatste dag samen met mijn dochter samen door de bak kon draven 🙂

Het spoedcursus programma zit heel goed in elkaar, met veel afwisseling tussen rijden, theorie, verzorging en lekker meedraaien met de alledaagse zaken van de manege.

Ik heb veel mooie mensen ontmoet met allen een groot hart voor de dieren en voor elkaar. Ik kijk met veel liefde en warmte terug op deze mooie ervaring en ik kom zeker nog eens terug voor een vervolg.

Heel veel dank aan Ingrid, Sandra, Margriet, Hans, Kyra, Lisa, Kim, Anna, Noelle, Janet, de mevrouw van de lunch en alle andere lieve mensen die ik heb mogen ontmoeten.

Speciale dank aan dank aan Angela voor de inspirerende coachingssessie samen met Cas. En natuurlijk niet te vergeten veel dank aan Okkie en Toet voor het geduld dat ze met mijn gestuntel op hun rug hadden 🙂

Marieke Zoeteweij december 2023

Een droom die uitkomt! Om de zoveel jaar popte het verlangen om paard te kunnen rijden bij mij op. Vooral op momenten dat ik langs het strand liep, de zon zag ondergaan waar hemel en zee elkaar raken en een ‘kataklop-kataklop’ de voorbode was van een paard met ruiter die in de branding als eenheid genoot van het moment.

Lees verder

4 december t/m 10 december 2023

Een droom die uitkomt! 

 Om de zoveel jaar popte het verlangen om paard te kunnen rijden bij mij op. Vooral op momenten dat ik langs het strand liep, de zon zag ondergaan waar hemel en zee elkaar raken en een ‘kataklop-kataklop’ de voorbode was van een paard met ruiter die in de branding als eenheid genoot van het moment.   

 Als kind wilde ik al heel graag rijden, maar het is nooit verder gekomen dan wat recreatieve ritjes tijdens de zomervakantie. De heftige allergiereactie die daarop volgde zorgde ervoor dat ik niet op een intensievere manier doorging. En ach ja, inmiddels geen kind meer dacht ik dat het nooit meer zou lukken om ooit nog eens paard te leren rijden.  

 De jaren zijn inmiddels verstreken en toen ik weer eens mijmerend googelde op paardrijden kwam de spoedcursus van Stal De Eik tevoorschijn. Dit was het! Het kon wél: als volwassene kan je ook nog paard leren rijden. Ik zocht het paard, maar ik zat erop J 

 Na een heel prettige kennismaking met Sandra kon ik starten met de spoedcursus. Het was een week om nooit te vergeten. Het lesprogramma zat top in elkaar, met variatie tussen theorie en praktijk en afwisseling in instructeurs die elk hun eigen accent leggen. Ik heb ontzettend veel mogen leren, mogen stuntelen en genieten! De eerste dag van de week zat ik op Okkie met ingehouden adem en mijn handen om zijn zadel geklemd, maar aan het eind van de week kon ik ontspannen in draf met zelfs af en toe een galopje door de bak. Wat is er veel gebeurd in deze week die is omgevlogen! 

 Zo werd mij door het paardrijden ook echt een spiegel voorgehouden. Wat ik zelf doe, zie ik terug in het gedrag van het paard. Dat is soms best confronterend en frustrerend, want hoe lastig is het om je eigen gedrag te veranderen! Juist de momenten dat het goed gaat, zijn dan feestmomentjes, want ze laten zien dat het echt steeds beter kan gaan! 

 Theoretische les over bijvoorbeeld voeding voor het paard, gezondheid en ziekten van paarden, maar ook de zadels en harnachement, waren een fijne variatie op de paardrijlessen. Ook het kunnen borstelen en zadelen van het paard, een stal uitmesten, betrokken worden bij massage van een paard gaven een steeds completer beeld van wat er allemaal komt kijken bij het welzijn van de paarden en het reilen en zeilen bij Stal De Eik. En wie had ooit gedacht dat ik nog eens op een paard zou stáán?! Of uuh, knielen: ‘Kijk Bert: zo gaat een prins voor zijn prinses op zijn knieën als hij haar ten huwelijke vraagt ;)’ Ik had nog nooit gehoord van voltige, maar ook dit was geweldig! 

 Zo kan ik nog wel even doorgaan met prachtige activiteiten, leermomenten, zenuwen die door mijn buik gierde voordat ik op een paardenrug mocht klimmen en die vervlogen zodra ik zat. En trouwens: spierpijn?! Niet met de arnica-druppels die Ingrid zo zorgzaam had gegeven aan het begin van de week. Wat een top-tip!  

 

Bedankt mooie mensen van Stal De Eik! Wat doen jullie prachtig werk en wat zijn jullie goed voor jullie paarden en jullie mensen! Dank voor deze geweldige week! Voor jullie geduld, aanmoediging, openheid, humor, gezelligheid, heerlijke lunches en koffietjes! Dank voor het delen van jullie ervaringen, kennis en kunde. Jullie passie en liefde voor paarden en rijden is heel aanstekelijk. Heel veel dank Ingrid, Sandra, Margriet, Kira, Hans, Janet, Karin, Arjen, Esmee, Huulke! En niet in het minst: dank lieve Toet voor de mooie uurtjes samen!  

 Ik zie uit naar de lessen die ik bij jullie ga volgen, om nog zoveel meer te leren en te genieten! 

 Beste lezer, gun jezelf deze geweldige kans! Je zult er nooit spijt van krijgen. Misschien tot ziens bij Stal De Eik! 

Hartelijke groet, 

Marieke  

Rian Grutters oktober 2023

In oktober 2023 heb ik de spoedcursus gedaan bij Stal De Eik en ik heb een super week gehad. Allereerst hele aardige mensen die je meteen op je gemak stellen en je thuis laten voelen. Er is alle ruimte voor vragen of gewoon een fijn gesprek. En daarnaast een hele goede opbouw in de week en afwisseling tussen theorie en praktijk, begeleid door mensen die duidelijk weten waar ze het over hebben én met het hart voor mensen en paarden op de goede plek.

Lees verder

9 oktober t/m 15 oktober 2023

In oktober 2023 heb ik de spoedcursus gedaan bij Stal De Eik en ik heb een super week gehad. Allereerst hele aardige mensen die je meteen op je gemak stellen en je thuis laten voelen. Er is alle ruimte voor vragen of gewoon een fijn gesprek. En daarnaast een hele goede opbouw in de week en afwisseling tussen theorie en praktijk, begeleid door mensen die duidelijk weten waar ze het over hebben én met het hart voor mensen en paarden op de goede plek.

Mijn paardrij-ervaring in het verleden is heel weinig en niet zo positief. Ik heb met name een paar ervaringen dat een paard op hol sloeg. Toch bleef het idee van paard kunnen rijden (en dan met name door de bossen galopperen) me altijd trekken en heb ik een jaar geleden besloten om te kijken of ik het op een goede en veilige manier kan leren. Zodat ik vertrouwen op kan bouwen en het niet meer vooral spannend vind. Ik ben begonnen met privélessen bij mij in de buurt. Maar voor mij werkte dat niet zo goed. Als ik er net weer een beetje in zat, was de les weer voorbij en moest ik weer een week (of twee) wachten tot de volgende les. Ik dacht ‘als er een spoedcursus is om je rijbewijs te halen, dan is er misschien ook wel een spoedcursus paardrijden’. En al googelend bleek dat ook zo te zijn en zo kwam ik terecht bij Stal De Eik.

En wat heb ik veel geleerd deze week. Misschien wel het belangrijkste dat je je hele leven bezig kan blijven met paard leren rijden en dat je je constant verder kan ontwikkelen. En dat je daar juist ook plezier uit kan halen. Ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk (het liefst meteen) goed kunnen rijden en dat was deze week soms ook wel frustrerend en confronterend. Maar door de lessen en gesprekjes kwam ik erachter dat dat zo niet werkt. Geduld en plezier hebben, telkens kijken naar wat wel goed gaat en daarnaast natuurlijk ook kijken hoe je een stapje verder kan komen. Soms een stapje terug om vervolgens vandaaruit weer verder te kunnen komen.  En dat op een veilige manier. Ik vond de begeleiding van het team echt heel fijn. Ze voelden heel goed aan wat ik nodig had om stap voor stap verder te komen. Ze gaven me vertrouwen in mezelf op het paard. En door de uitleg over het gedrag van paarden en hoe je daarmee om kan gaan, ben ik nu ook veel minder bang.

Sandra, Ingrid, Margriet, Kira, Noëll, Arjen, Lisa, Hans, Karin, Jeanette (hopelijk niemand vergeten) enorm bedankt voor deze super leuke en leerzame week! Met vertrouwen en plezier ga ik verder met wat ik bij jullie geleerd heb!

Karin Claassen september 2023

Waar begin ik “met mijn enthousiasme” bedoel ik dan. Ik rijd nu gemiddeld 8 maanden paard en heb iedere week een half uur privé-les. Ik merkte dat ik meer wilde leren en kunnen, want wat is paardrijden toch een mooie sport en hobby! Ik was aan het uitzoeken hoe ik dit kon doen en toen kwam ik op de site van de manege De Eik.

Lees verder

Waar begin ik “met mijn enthousiasme” bedoel ik dan. 

Ik rijd nu gemiddeld 8 maanden paard en heb iedere week een half uur privé-les. Ik merkte dat ik meer wilde leren en kunnen, want wat is paardrijden toch een mooie sport en hobby!

Ik was aan het uitzoeken hoe ik dit kon doen en toen kwam ik op de site van de manege De Eik.

 

Na een fijn gesprek met Sandra hebben we een week vast kunnen zetten. Eigenlijk ging ernaartoe zonder verwachtingen “’ik zie wat het mij brengt”. 

Op een hele mooie maandagochtend stapte ik het terrein op. Mijn eerste indruk was meteen hoe mooi het daar was. Ik maakte kennis met Ingrid en Sandra. En daarop volgde een rondleiding op de manege en hierbij voelde ik meteen een groot warm hart voor paard en dieren vanuit de manege. Ik heb ontzettend veel mogen leren hier. Wat voor mij belangrijk was is dat we even vanaf het begin zijn begonnen. Mijn houding op het paard en kijken wat ik beheers en vanuit daaruit kijkend wat ik verder wilde leren. Stap voor stap op mijn gewenst tempo. Ik heb veel lessen gehad, met zelf springen en voltigeren en loungeren. Nooit gedacht dat ik dat zou gaan doen! 

Daarnaast ook theorie gehad zoals voeding voor paarden, die ziektes die voorkomen, het gedrag van paarden en theorie over het opzadelen, de soorten beugels enz. Ik heb zo ontzettend veel mogen leren en daar ook de vrijheid in mogen krijgen met wat ik graag zou willen leren en doen. Iedere dag kwam ik vol enthousiasme, maar ook moe thuis van alle indrukken, maar had meteen zin om de volgende dag weer terug te gaan. Wat mij vooral bijstaat van de week is de warmte en liefde voor paarden en naar elkaar als familiebedrijf. Het voelde zo fijn daar.

 

En één les heb ik onthouden: Je kan altijd paardrijden hoe oud je ook bent en het houdt je fit en vitaal.

De laatste dag heb ik afgesloten met een fantastische buitenrit samen met hans. 

Zo verliet ik de manege zondag met een kleine traan, maar die heb ik snel weggeveegd, omdat ik weet dat ik hier vaker terug ga komen.

 

Mijn grote dank naar Ingrid, Sandra, Hans, Margriet, Lisa, Arjen, Jeanette, Kira. 

Sylvia april 2023

Op maandagochtend wandelde ik vanuit mijn logeeradres naar Manege ‘Stal de Eik’. Ik had eigenlijk geen verwachtingen, wel heel veel zin en ook gezonde spanning. Vooral omdat ik van mezelf weet dat mijn hoofd snel leert, maar mijn lichaam vaak veel meer tijd nodig heeft.

Lees verder

3 april 2023 t/m 9 april 2023

Op maandagochtend wandelde ik vanuit mijn logeeradres naar Manege ‘Stal de Eik’. Ik had eigenlijk geen verwachtingen, wel heel veel zin en ook gezonde spanning. Vooral omdat ik van mezelf weet dat mijn hoofd snel leert, maar mijn lichaam vaak veel meer tijd nodig heeft.
Ik werd heel hartelijk begroet door een aantal medewerkers, dat in een grote stal aan het werk was. Als eerste kreeg ik een rondleiding op het bedrijf door Ingrid. Tijdens deze rondleiding vertelde ze met passie dat er is geïnvesteerd in welzijn voor mens en dier en in duurzaamheid in plaats van massa. Ik was al meteen enthousiast.
We begonnen daarna met het leiden van een paard, hoe doe je dat eigenlijk en welke signalen geef je aan een paard? Hierna was er koffie! Dat bleek overigens elke dag een gezellig sociaal rustpunt te zijn met iets lekkers erbij, net zoals de heerlijke lunch!
Deze dag stonden verder twee lessen op het programma, een voor de lunch en een erna. Ik vond het geweldig en leerde al ontzettend veel, vooral over de basishouding, hoe je op een paard zit en hoe je je balans moet houden.
De volgende dag mocht ik meteen meehelpen de paarden buiten te zetten en daarna werd me uitgelegd hoe ik een stal uit moest mesten en dat kon ik dus meteen in de praktijk gaan brengen.
Hierna gingen we longeren. Ook daarbij moest je weer op veel verschillende dingen tegelijk letten: waar je staat, wat je met de zweep doet, hoe je praat, hoe je de longeerlijn houdt. Ook vandaag waren er weer twee lessen en in de tweede les mocht ik voor de eerste keer in galop, aan de longeerlijn weliswaar en nog niet zelf aangegaloppeerd, maar toch! Dat voelde tof!
Sandra vertelde ook nog van alles over ziektes die paarden kunnen hebben en we zijn nog even gaan kijken bij de paardenosteopaat die net bezig was, heel interessant allemaal!
De woensdag begon ook met het helpen met het buitenzetten van de paarden. Ook heb ik het hooi bijgevuld en daarna een paar stallen uitgemest. Dat uitmesten is moeilijker dan je denkt hoor! Maar het is leuk werk en geeft een voldaan gevoel om de stal weer lekker fris te maken voor het paard! Daarna ben ik gaan kijken bij een gevorderdenles voor volwassenen, om jaloers op te worden, haha! Het was mooi om te zien en heel leerzaam! Verschillende mensen met verschillende posturen op verschillende paarden (eigen paarden en manegepaarden) met elk paard zijn eigen eigenaardigheden. Het was leuk!
Hierna ging Ingrid aan mij iets uitleggen over het voer van de paarden, waarom een paard eet wat het eet. Ze vertelde met liefde en plezier over hoe specifiek het eten per paard wordt gegeven, afgewogen en bepaald wordt wanneer een paard wat krijgt. Vandaag had ik één les, waarin we vooral gewerkt hebben aan houding en sturen. Woensdagmiddag kon ik verder lekker uitrusten van alle opgedane indrukken en kennis!
De volgende dag mocht ik om te beginnen weer meehelpen met het buitenzetten van de paarden en het uitmesten van de stallen. Hierna kreeg ik informatie over de verschillende soorten zadels met hun toebehoren en hoe een halster nu eigenlijk precies in elkaar zit, daar komt namelijk ook veel bij kijken. In de eerste les van vandaag gingen we verder waar we gisteren ongeveer gebleven waren. Na de lunch kreeg ik de tweede les van vandaag, ditmaal voltige, tot mijn verbazing erg leuk en het smaakte naar meer! Daarna gingen we het nog hebben over het gedrag van paarden. Heel erg leuk en interessant!
De vrijdag begon met het helpen voeren van de paarden samen met Ingrid, dat was erg leuk, zo precies als zij weet wat en hoe elk paard het graag hebben wil. Daarna ging ik helpen sjouwen met balen hooi voor de paarden en de stallen uitmesten. Ook vandaag heb ik twee lessen gehad. Ik had nu inmiddels wat meer door wat ik aan het doen was op het paard, hoe ik erop zat, hoe ik dingen kon combineren, hoe ik beter kon communiceren en hoe het paard mij spiegelde.
Vandaag mocht ik ook meekijken met de paardenmasseuse, dat was heel mooi en interessant. Hoe ziet een paardenlichaam eruit en hoe zit het in elkaar, hoe verbind je je met het paard, hoe masseer je het, hoe geef en ontvang je en hoe kun je (spier)spanning bij het paard wegnemen?
Later die dag kreeg ik van Sandra ook nog informatie over het paardengebit en hebben we samen een aantal paardenmonden van binnen bekeken.
Op zaterdag heb ik eerst meegeholpen de paarden buiten te zetten. Ik heb een paar paarden uit de stal gehaald die ik nog niet eerder buiten had gezet, dus dat was extra leuk. Daarna heb ik alle hooibakken- en zakken en de kruiwagen bijgevuld. Vervolgens ben ik gaan kijken bij een aantal lessen. Dat was echt heel erg leuk en interessant, want het waren verschillende leeftijdsgroepen en de instructeur legde ook nog wat theorie uit. Verder was het gewoon heel leerzaam om te kijken naar gevorderden en ook heel motiverend! Na de reguliere lessen had ik mijn les waarbij we vooral geoefend hebben op de overgangen van stap naar draf en weer terug en op het sturen. Ook hebben we over balkjes gestapt, heel tof!
De zondag begon met het bijvullen van het hooi en het helpen buitenzetten van de paarden. Daarna ging ik het paard klaarmaken voor de les. Dat heb ik deze week namelijk ook heel goed geleerd: hoe een paard te borstelen, op te zadelen en een hoofdstel om te doen. Ook heb ik nog geleerd hoe je de hoeven schoon moet maken. Deze laatste les werd gegeven door Sandra. We hebben gewerkt aan houding, ontspanning, stappen en draf. Het was een superfijne en leuke afsluiting van deze meer dan geweldige week! Ik heb ontzettend veel geleerd en ik heb genoten van de paarden en de mensen. ‘Stal de Eik’ straalt liefde uit voor dier en mens. Daarnaast staat veiligheid altijd voorop, heerst er rust en is er heel veel kennis en kunde. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik juist hier terecht ben gekomen.
Bedankt voor al jullie lessen, gastvrijheid en vriendelijkheid: Ingrid, Sandra, Hans, Kristel, Kyra, Margriet, Daniëlle, Irene, Lisa, Karin, Esmée, Chantal, Juulke, Arjen, Lisa (hond), overige medewerkers, pensiongasten, leerlingen, ouders/familieleden en iedereen die ik nog vergeten ben. Tenslotte grote dank aan alle lieve paarden en pony’s, jullie ga ik vooral missen!

Hanneke maart 2023

Tijdens mijn spoedcursus half maart heb ik ontzettend veel geleerd. Het was heerlijk een hele week onder fijne begeleiding weer bezig te zijn met paarden en paardrijden. Na zeker 10 jaar pauze was het de spierpijn meer dan waard! ☺️ Groeten aan iedereen! Hanneke

Lees verder

13 maart t/m 19 maart 2023

Tijdens mijn spoedcursus half maart heb ik ontzettend veel geleerd. Het was heerlijk een hele week onder fijne begeleiding weer bezig te zijn met paarden en paardrijden. Na zeker 10 jaar pauze was het de spierpijn meer dan waard! ☺️

 

Groeten aan iedereen!

Hanneke

Jeroen en Pascal februari 2023

13 februari was het dan zover, wij, Pascal en Jeroen, gingen op voor de spoedcursus paardrijden. Dankzij Paulien, de vrouw van Pascal, hadden wij stal de Eik gevonden om hier de basis te leren van het paardrijden.

Lees verder

13 februari t/m 18 februari 2023

13 februari was het dan zover, wij, Pascal en Jeroen, gingen op voor de spoedcursus paardrijden.

Dankzij Paulien, de vrouw van Pascal, hadden wij stal de Eik gevonden om hier de basis te leren van het paardrijden.

En zo loop je op maandag de manege op en begint de wereld van het paardrijden en alles wat er bij hoort, en dankzij de crew van stal de Eik voelt dat ook meteen vertrouwd en gezellig.

We hadden allebei geen enkele ervaring met paardrijden en het is dan ook terugkijkend bijzonder om te zien hoe snel de instructrices jou op weg helpen om in eerste instantie op het paard te blijven zitten en verder in de week zelfstandig te kunnen paardrijden.

Niet alleen het paardrijden maar zeker ook de lessen tussen het rijden door, de prima lunch en de andere werkzaamheden op de manege maken dat de week voorbij vloog, en ja, spierpijn hoort er bij, want je bent ook ontzettend druk met je eigen zithouding, voeten, benen, handen bezig en dan moet je dus ook jouw paard nog “besturen”.

Het programma zit goed in elkaar en zorgt er voor dat je na deze week in staat bent zelfstandig een paard te verzorgen, te zadelen en te berijden

Wij hebben genoten van deze week en willen alle medewerkers van stal de Eik ontzettend bedanken voor hun inzet, geduld en gezelligheid, nu door met lessen om steeds beter te kunnen rijden.

Bettina februari 2023

Wanhopig was ik aan het zoeken bij maneges om ‘iets meer met paarden’ te kunnen doen als volwassene. Bestaat er zoiets als een spoedcursus? En jawel: Bij Manege Stal de Eik in Holten kun je dit doen! Wat was ik blij dat ik dit gevonden heb! Na het lezen van de reviews dacht ik: Dit is precies wat ik wil!

Lees verder

20 februari t/m 25 februari 2023

Wanhopig was ik aan het zoeken bij maneges om ‘iets meer met paarden’ te kunnen doen als volwassene. Bestaat er zoiets als een spoedcursus?

En jawel: Bij Manege Stal de Eik in Holten kun je dit doen! Wat was ik blij dat ik dit gevonden heb!

Na het lezen van de reviews dacht ik: Dit is precies wat ik wil!

Meteen ging ik aan de slag om alles te regelen.

Geen seconde had ik spijt: Ik heb een geweldige week gehad!
Maandagochtend fietste ik van vakantiepark Landal naar de manege.
Ik vond het best spannend allemaal: onbekende mensen, andere omgeving, weinig ervaring met paarden… maar ik werd meteen hartelijk ontvangen waardoor de druk flink afnam. 🙂

Na eenmaal kennis te hebben gemaakt met iedereen kreeg ik een rondleiding van de eigenaresse.
Het was meteen duidelijk dat paardenwelzijn hier hoog in het vaandel staat, wat mij een prettig gevoel gaf.
Daarna zijn we rustig begonnen aan het programma.
Ik heb veel mogen rijden, maar ook heb ik vele andere dingen mogen doen zoals: paarden buiten/binnen zetten, stallen mesten, longeren, voltigeren…
Ook heb ik uitleg gekregen over het paardenlichaam, harnachement en paardengedrag.
Gelukkig had ik er altijd iemand bij me die met mij meeliep en meehielp en van alles uitlegde. Dat voelde vertrouwd.
Aan het eind van de middag was ik best moe van alle indrukken, maar ging altijd tevreden weg en had enorme zin in de volgende dag.

Aan het eind van de week was ik veel verder dan een paar dagen ervoor!

Mijn meest overweldigende moment was met Margriet: We waren hard aan het werk en uiteindelijk is het Coen en mij gelukt om over de balkjes heen te springen/draven! Het was een heel bijzonder moment en ik ben Margriet daar zeer dankbaar voor.

De rust die de manege uitstraalt, de paarden die het fijn hebben, het  enthousiasme en de professionaliteit van de medewerkers, de gezellige sfeer én de leerzame momenten maakten dit tot een echt avontuur.

En ook ik, net als andere spoedcursisten, kom hier graag nog een keer terug!

Ingrid, Sandra, Margriet, Kristel, Lisa, Kira, Hans, Janet, dank jullie wel en tot gauw!

Karin & Inge december 2022

Een sprong maken met rijden? Neem 8 lessen in 4 dagen! In de koudste week van het jaar, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december hebben Karin en Inge een speciale spoedweek gehouden bij Stal de Eik.

Lees verder

12 december t/m 16 december 2022

Een sprong maken met rijden? Neem 8 lessen in 4 dagen!

In de koudste week van het jaar, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december hebben Karin en Inge een speciale spoedweek gehouden bij Stal de Eik.

Speciaal, omdat we beiden al enige jaren rijden bij Stal de Eik en Karin er werkt. Speciaal ook omdat we specifieke wensen hadden voor deze week. Karin wilde graag werken aan haar houding, zit en hulpen. En dat ook toepassen in spelvormen en een dressuurproefje. Inge wilde werken aan soepele overgangen en hulpen, en ook weer eens een sprongetje wagen.

Maandag 12 december, temperatuur -8! Dat betekent in ieder geval frisse paarden!

Het programma deze week zag er op papier zo uit: basis lessen – les balkjes – 2 vaardigheidslessen – springles – zit- en longeerles en de dressuurproef. We rijden op 3 tot 4 verschillende paarden zodat je goed de vaardigheid kan testen op verschillende types. Soms denk je dan …. Ik kan er niks van terwijl een lesje later je weer wèl het gevoel te pakken hebt. Gelukkig volgen die lessen elkaar in die week in hoog tempo op. Het is een confrontatie met jezelf. En daar wordt in het programma soepel op ingespeeld. Als je ergens tegenaan loopt, wordt daar meer tijd en aandacht aan besteedt. Aan het eind van de week hebben we de dressuurproef laten vallen om de zit en houding nog beter te kunnen oefenen.

Wij kunnen iedereen die eens een sprong met rijden wil maken zo’n weekje van harte aanbevelen. Het is intensief maar heel erg leerzaam. Aan het eind van de week was het nog steeds onder nul, maar wij hebben het geen moment koud gehad. Voor belangstellenden raden wij aan: neem 6 lessen in 3 dagen. Dan is de intensiteit nog net wat beter te doen! Veel dank aan Margriet en Sandra die met geduld en positieve aanwijzingen ons een geweldige week hebben bezorgd.

 

Moniek 28 november 2022

Precies een week geleden stapte ik op mijn net aangeschafte all weather laarzen van Bever het terrein van Stal de Eik in Holten op. Het is eind november, het begint al kil te worden en door de regen is het terrein modderig. Ik zet mijn telefoon op stil en kijk om me heen. Overal lopen mensen met kruiwagens af en aan, vanuit de stallen klinken paardengeluiden. Nu gaat het dan echt beginnen. Maar eerst even vertellen hoe ik hier terecht ben gekomen.

Lees verder

28 november t/m 4 december 2022

Precies een week geleden stapte ik op mijn net aangeschafte all weather laarzen van Bever het terrein van Stal de Eik in Holten op. Het is eind november, het begint al kil te worden en door de regen is het terrein modderig. Ik zet mijn telefoon op stil en kijk om me heen. Overal lopen mensen met kruiwagens af en aan, vanuit de stallen klinken paardengeluiden. Nu gaat het dan echt beginnen. Maar eerst even vertellen hoe ik hier terecht ben gekomen.

Mijn ‘paardenavontuur’ is begonnen op 1 januari 2022. Ik wilde het nieuwe jaar beginnen met do’s, in plaats van don’ts. Een van die do’s was iets ondernemen dat ik al heel lang wil, maar er om allerlei redenen nooit van kwam: weer gaan paardrijden na een pauze van ruim veertig jaar. Die wens begon met een filmpje op Instagram: een groepje vrolijke mensen te paard dat door een prachtig bosgebied galoppeert. Een omgevallen boom blijkt geen beletsel, ze springen er soepel overheen. Het intrigeert me, dat is wat ik wil. Ondanks mijn voornemen duurt het nog een paar maanden voordat ik mijn eerste privéles boek bij een manege in de buurt van Amsterdam. Mijn plan: eerst een paar privélessen, dan aansluiten in een groepsles, en in het najaar mijn eerste buitenrit. Ergens op de Veluwe, door de duinen of misschien wel op het strand. Een vrij ambitieus plan zal al snel blijken.

Zo rond mijn vierde privéles begin ik aan de haalbaarheid van mijn plan te twijfelen. Alleen al bij het woord galop slaat mijn hart op hol van angst. Bij het draven lukt het lichtrijden – meestal – wel, maar doorzitten voelt als een zit op een ouderwetse centrifuge. Zodra ik al dravend van hand wil veranderen, staat mijn paard ‘opeens’ stil. En zelf een hoofdstel omdoen, lijkt nog steeds een onmogelijke opgave. Na elke les borstel ik stiekem maar één kant van ‘mijn’ paard, omdat ik het beestje in de box niet durf te passeren. Nog eens zes privélessen later, blijk ik nauwelijks verder te zijn gekomen. Het komt me niet aanwaaien.

Net toen ik aan stoppen met paardrijden dacht, kwam ik op de website van Manege Stal de Eik. Ik las over de spoedcursus, een week lang op een manege meelopen, twee keer per dag paardrijden, alles over paarden leren en zelf in staat zijn om een paard een hoofdstel om te doen? Een keertje meerijden in een groepsles én op de laatste dag een buitenrit maken? Dat was het! Ik reserveerde de eerstvolgende mogelijkheid: de week van 28 november 2022.

Na een gezellige kennismaking met het hele team en een uitgebreide rondleiding van Ingrid, de oprichtster van Stal de Eik, is het tijd voor mijn eerste les van Margriet. Ik ben licht teleurgesteld als ze mijn paard aan de longeerlijn vastmaakt. Dat kinderachtige stadium ben ik na ruim tien privélessen elders toch wel voorbij? Het blijkt al snel nuttig. Mijn zit is niet goed, vandaar dat ik bij het doorzitten als een zoutzak door elkaar wordt geschud, en zo dus ook niet aan galop zal toekomen. Margriet is duidelijk, tactisch en geduldig. Eerst wat slechte gewoonten afleren. Als Sandra de volgende dag het stokje overneemt, kan ik opeens een stukje doorzitten zonder dat mijn voeten uit de beugels schieten. ’s Middags doe ik bij Margriet mijn eerste galop, een paar passen nog maar, maar wat een overwinning. Aan het eind van de week is het al een heel rondje!

Tussen de paardrijlessen door vullen de dagen zich met het leren van andere vaardigheden, spelenderwijs en werkenderwijs (want je mag lekker meedoen). Hoe hanteer je een hooivork zonder je rug te belasten? Hoe passeer je veilig een paard in zijn box? Hoe herken je de stemming van een paard? Én hoe doe je het hoofdstel om? (valt eigenlijk best mee). Het hele team houdt zich om beurten met de spoedcursist bezig, en gaandeweg vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Ik durf inmiddels beide kanten van een paard te borstelen. Behalve leerzaam, is het er ook gezellig!

Op zondag 4 december is het dan zover: ik mag mijn eerste buitenrit maken, met Karin als begeleider. We gaan alleen stappen en misschien een beetje draven, zegt ze van tevoren. Ik vind het allang goed, ik weet inmiddels dat je paardrijden met kleine stapjes moet leren. Dat galopperen door de bossen komt misschien nog wel een keertje, of niet. Want als ik even later op de stoïcijnse Coen achter Karin op haar favoriete paard Trofee aanstap, heb ik mijn handen al vol aan het gewoon in stap rijden. We moeten de paarden om boomwortels heen sturen, zorgen dat ze rustig blijven doorstappen als er iemand met een blaffende hond aankomt, bukken voor laaghangende takken en zelfs een omwonende met een lawaaierige zitmaaier tot de orde roepen. Eenmaal wat hoger op de Holterberg is alle drukte voorbij en kijk ik vanaf een paardenrug door de bomen de verte in. Een buitenrit door de natuur in najaar 2022, toch nog gelukt!

Mijn voornemen voor 2023? Doorgaan met lessen en ergens dat jaar de vervolgcursus bij Stal de Eik gaan doen. Wat een heerlijke week was dit. Ingrid, Sandra, Margriet, Hans, Karin, Janet, Lisa, Arjen, Christel, Kyra, Daniëlle, en alle anderen, dank jullie wel allemaal voor deze bijzondere ervaring!

Moniek Moorman, Amsterdam

Petra 31 oktober 2022

Van maandagochtend 31 oktober tot zondagmiddag 6 november was ik als spoedcursist in goede handen van de medewerkers van Stal de Eik. Al geruime tijd hield ik de recensies in de gaten en twijfelde of ik wel of niet zou gaan omdat ik zoveel angst had ontwikkeld door nare ervaringen en valpartijen tijdens paardijlessen jaren geleden. Mijn liefde voor paarden gaf mij het zetje om me toch aan te melden en ik heb daar geen moment spijt van gehad. Door de hartelijke ontvangst van alle medewerkers, iedereen wist dat ik zou komen, voelde het al bij aanvang aan als een warm bad.

Lees verder

31 oktober – 6 november 2022

Van maandagochtend 31 oktober tot zondagmiddag 6 november was ik als spoedcursist in goede handen van de medewerkers van Stal de Eik.

Al geruime tijd hield ik de recensies in de gaten en twijfelde of ik wel of niet zou gaan omdat ik zoveel angst had ontwikkeld door nare ervaringen en valpartijen tijdens paardijlessen jaren geleden.

Mijn liefde voor paarden gaf mij het zetje om me toch aan te melden en ik heb daar geen moment spijt van gehad.

Door de hartelijke ontvangst van alle medewerkers, iedereen wist dat ik zou komen, voelde het al bij aanvang aan als een warm bad.

Met licht knikkende knieën begon ik die maandag aan mijn eerste les gegeven door Margriet aan de longeerlijn.

Zij zou die week mijn steun en rustpunt blijven en heeft mij heel kundig en stapsgewijs geleerd om weer (meer) vertrouwen te krijgen op het paard en gaf aan dat ik zelf de regie had en dat als ik iets niet wilde het dan ook niet zou hoeven.

Gaande de week leerde ik beetje bij beetje te ontspannen. Ik genot van het omgaan met de paarden, de lessen over wat er allemaal komt kijken bij het houden van paarden, het meedraaien op stal met alle voorkomende werkzaamheden en de heerlijke gezellige lunches samen met het team. Ik heb op verschillende paarden mogen rijden en leerde opnieuw te kijken en te voelen hoe ieder paard weer anders reageert, met Valerie had ik een echte klik met haar ontzettende lieve karakter.

Tijdens de week werd ook steeds “de vinger aan de pols “ gehouden en afgestemd of ik nog vragen had of nog specifiek dingen wilde weten of  wilde doen, echt fijn.

Wat mij opviel is dat de paarden relaxed zijn en het geen probleem is om bij ze in de stal te gaan staan en je ze ook in hun stal kunt opzadelen. Je merkt dat ze lekker in hun vel zitten en dat hun welzijn voorop staat.

Naast les van Margriet heb ik ook les gehad van Jeanet en Arjan, zij wisten precies wat ik wel en niet aankon door de goede overdracht en ook bij hen voelde ik me in zeer goede handen. Ik vond bijvoorbeeld de les in de groep erg spannend, vanwege mijn vroegere ervaringen, maar Arjan loosde mij daar op een natuurlijke wijze doorheen.

Mijn week werd op zondagochtend afgesloten met een heerlijke gezellige buitenrit samen met Jeanet.

Mijn enthousiasme over mijn ervaringen tijdens de spoedcursus is zodanig dat ik inmiddels structureel iedere week bij Margriet les volg en met heel veel plezier weer aan het opbouwen ben qua rijden.

 

Groet

Petra Fluri

Rineke 24 oktober 2022

Mijn dochter is in februari begonnen met paardrijles bij Stal de Eik en aangezien ik weinig ervaring heb met paarden, leek me dit de perfecte manier om kennis te maken met deze mooie sport en alles wat daarbij komt kijken.

Lees verder

24 oktober – 29 oktober 2022

In de week van 24 oktober tot en met 29 oktober stond mijn spoedcursus week gepland bij Stal de Eik.

Mijn dochter is in februari begonnen met paardrijles bij Stal de Eik en aangezien ik weinig ervaring heb met paarden, leek me dit de perfecte manier om kennis te maken met deze mooie sport en alles wat daarbij komt kijken.

Op maandag werd ik warm ontvangen door Ingrid en kreeg ik een uitgebreide rondleiding over de manege. Wat een mooi bedrijf en wat zijn er toch veel aspecten om over na te denken. Vervolgens kreeg ik, van Margriet, uitleg over het halster en het naar buiten begeleiden van de paarden. Daaropvolgend was mijn eerste les, door Margriet, op Toet aan de longe. Wat was dit onwennig, maar leuk. Later op de dag kreeg ik ook een tweede paardrijles op Toet en toen mocht ik al wat meer ‘los’ rijden in de binnenbak. Echt super gaaf om te doen.

Dinsdagmorgen mocht ik eerst helpen met de paarden buiten zetten en vervolgens de stallen uitmesten. Vervolgens ging Jeanet me meenemen in de wereld van de paardenmassage. Echt onwijs interessant en leerzaam en ik heb zelfs mogen meehelpen met het masseren van Tarius. De eerste les van die dag mocht ik wederom op Toet en werd ik begeleid door Margriet. Later op de dag heb ik ook nog een les gehad op Calimero door Sandra. Een heel ander paard en dat was best wel wennen.

Woensdag wederom begonnen met het helpen van de paarden buiten zetten en de stallen uitmesten. Daaropvolgend mocht ik in de bak meekijken bij een gevorderde groepsles. Wat vond ik dat super gaaf en leerzaam. Daar kwam ook zeker het besef dat ik voor dat niveau echt nog wel heel veel kilometers mag maken. Vervolgens kreeg ik uitleg over het longeren. Ook mocht ik dit zelf proberen, onder begeleiding van Margriet, met Amber. Dit vond ik ook super interessant en best intensief om te doen. Daarna kreeg ik weer een les op Toet, van Margriet, dat was top. Aan het eind van deze dag mocht ik Bobby zelfstandig opzadelen voor de les van mijn dochter. Een doel bereikt 😃.

Donderdag begon ook met het helpen van de paarden buiten zetten en de stallen uitmesten. Daaropvolgend kreeg ik een super duidelijke uitleg over het harnagement van Lisa. Super handig en leerzaam omdat ik nu veel beter begrijp hoe dat allemaal in elkaar zit. Vervolgens kreeg ik wederom een les, van Margriet, op Toet. Dit was helemaal leuk en af en toe ook best confronterend. Na het middageten ben ik samen met Margriet en Lisa de bak ingegaan, met Calimero, voor een voltige les. Dit vond ik ook echt super tof en ik heb zelfs op Calimero gestaan.

Vrijdagmorgen heb ik wederom geholpen met het buiten zetten van de paarden en de stallen uitmesten. Vervolgens kreeg ik van Ingrid een uitgebreide uitleg over het voer van de paarden en alles wat daarbij komt kijken. Daarna was het tijd voor de eerste les van die dag (van Margriet), ditmaal op Tarius. Best een formaat groter dan Toet en Calimero. Super leuk om te doen, maar ook wel wennen. Na het middageten kreeg ik les van Jeanet en mocht ik wederom op Toet.

Op zaterdag mocht ik mee in de groepsles bij Arjan. Dit was nog wel even onwennig, maar echt super leuk! De buitenrit van de zondag heb ik nog tegoed omdat er dat weekend een cross wedstrijd was. Maar dat komt helemaal goed.

Kortom ik heb echt een topweek gehad. Dit smaakt zeker naar meer en ik ben dan ook verder gegaan met paardrijlessen bij Stal de Eik.

Mijn droom is dan ook om straks verantwoord zelfstandig een buitenrit te kunnen maken, samen met mijn dochter 😃.

Ik wil iedereen van Stal de Eik dan ook echt super bedanken voor deze super intensieve, maar leerzame en leuke week. Ik kan het echt iedereen aanraden!

Groet,

Rineke Assink

Hanneke 30 september 2022

Wat een gezellige, leuke & leerzame week heb ik gehad ! Het begon met…. de combinatie van een weekje “vrij” in mijn agenda, zin om iets te ondernemen in Nederland en een lang gekoesterde wens om ‘het paardrijden op te pakken’.

Lees verder

30 september – 6 oktober 2022

Wat een gezellige, leuke & leerzame week heb ik gehad !

Het begon met….

de combinatie van een weekje “vrij” in mijn agenda, zin om iets te ondernemen in Nederland en een lang gekoesterde wens om ‘het paardrijden op te pakken’.

Deze cocktail leidde mij naar de spoedcursus paardrijden op manege stal De Eik.

In de week voor aanvang…

sloeg de twijfel kort maar krachtig toe. Hoe (on)verstandig is het om als 56-jarige met weinig rijervaring, in matige fysieke conditie, een week intensief op de manege mee te draaien en te gaan paardrijden? Dat vroeg ik mijzelf hardop af in de dagen voor aanvang. Wat als: ik eraf val, iets breek -of erger-, het fysiek niet aan kan, angstig word, of dat het leidt tot uitval op mijn werk ?

Op dag 1…

verdwenen al deze zorgen als sneeuw voor de zon. Na een hartelijke ontvangst werd het mij al meteen duidelijk dat de veiligheid en het welzijn van de ruiter en het paard hier voorop staan. Het tempo wordt bepaald door ‘wat je kunt & wat je wilt’.

Margriet ontfermde zich over mij in de lessen en was mijn vaste aanspreekpunt voor al mijn vragen.

Nooit gedacht…

dat ik het zo leuk en ontspannend zou vinden om mee te draaien in de routines van een manege. In de ochtend gezellig met zijn allen de stallen uitmesten, de paarden en pony’s van en naar de paddock te brengen. Daarna gezamenlijk aan de koffie -met versnapering-, waarna -voor mij- de eerste paardrijles startte van die dag.

Zoveel geleerd…..

over wat er allemaal komt kijken bij het houden van paarden en het runnen van een manege. Zoals de keuzes wat betreft de soorten voeding & voedingsmomenten, het harnachement, het onderhoud van de hoeven, de randvoorwaarden voor adequate huisvesting. Verder het belang van het sociaal emotionele welzijn van de paarden, de interpretatie van hun gedrag, hun manieren van communiceren onderling en met ons mensen. Uiteraard heb ik ook een ‘sprongetje gemaakt’ op mijn leercurve als ruiter. De rustige professionele aanpak, heldere feedback en de focus op het oefenen van de juiste zit, heb ik als zeer prettig en leerzaam ervaren.

Kortom….

ik kijk met erg veel plezier terug op de afgelopen week !

Hierbij wil ik de medewerkers & vrijwilligers van manege Stal de Eik allen hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan mijn spoedcursus paardrijden !

 

Hanneke

Melanie 12 september 2022

Op mijn dertigste verjaardag besloot ik om te leren paardrijden. Op dat moment had ik nog nooit op een paard gezeten, maar ik droomde ervan om door de bossen te galopperen. Het ultieme gevoel van vrijheid terwijl je volledig in contact staat met dier en natuur: dat leek me wel wat!

Lees verder

12 september – 18 september 2022

Op mijn dertigste verjaardag besloot ik om te leren paardrijden. Op dat moment had ik nog nooit op een paard gezeten, maar ik droomde ervan om door de bossen te galopperen. Het ultieme gevoel van vrijheid terwijl je volledig in contact staat met dier en natuur: dat leek me wel wat! Bij een manege in Amsterdam begon ik met mijn eerste lessen. Als beginner mag je maar een half uur les hebben en dat was te kort voor mij. Gelukkig stuitte ik via het internet op Manege de Eik. Een week lang meedraaien op een manege en bovendien 2x per dag paardijles – dat was precies wat ik zocht. En wat heb ik genoten van mijn week op deze manege! Ik werd heel warm onthaald door het hele team en ik werd uitstekend begeleid. Er werd goed geluisterd naar mijn wensen en niveau en op basis daarvan werden mijn lessen ingericht. Bovendien vond ik het heel leerzaam om naast de lessen ook te helpen met de paardenverzorging. Het heeft me ontzettend veel geleerd over het gedrag van paarden (en mezelf!) en mijn vertrouwen in het paardrijden vergroot. In het bijzonder zou ik graag Margriet en Noelle willen bedanken. Jullie hebben me heel fijn begeleid, ondanks dat ik wat angstig en voorzichtig was, hebben jullie eindeloos veel geduld met mij gehad. Ik ga zeker nog eens terugkomen voor een vervolgweek, wellicht al over een jaar. Dank jullie wel!

Tot snel 🙂

Groetjes,

Melanie van der Velde

Marcel 27 juni 2022

Na meer dan 10jaar geen paard te hebben gereden, begon het toch weer te kriebelen om te gaan lessen. Ik wilde niet helemaal onvoorbereid starten, vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een spoedcursus. Via internet ben ik bij Stal de Eik terecht gekomen. De reviews op de website gaven mij een goed beeld wat te verwachten van deze week.

Lees verder

27 juni – 3 juli 2022

Na meer dan 10jaar geen paard te hebben gereden, begon het toch weer te kriebelen om te gaan lessen. Ik wilde niet helemaal onvoorbereid starten, vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een spoedcursus. Via internet ben ik bij Stal de Eik terecht gekomen. De reviews op de website gaven mij een goed beeld wat te verwachten van deze week. En het fijne van deze cursus is dat het programma wordt afgestemd op jouw wensen en rijvaardigheid, waardoor je in korte tijd veel kunt leren. Daarnaast is er oog voor andere aspecten rondom het paard(rijden) en draai je mee in de dagelijkse routine op de manage. Dit was precies waar ik naar op zoek was. Het contact met de eigenaressen Sandra en Ingrid verliep soepel en na mijn wensen te hebben besproken, hadden we snel een datum voor deze cursusweek gepland.

Op maandagochtend 27juni was het dan zover en zette ik koers richting Holten. Bij aankomst werd ik hartelijk ontvangen door Ingrid. Tijdens de rondleiding vertelde ze vol trots over de manege. Je merkt daarbij aan alles dat het welzijn van de paarden centraal staat. En de kleinschaligheid maakt de manege toegankelijk; je voelt je meteen onderdeel van het team.  Dezelfde ochtend had ik al meteen mijn eerste les, waarbij we vanaf de basis zijn begonnen (aan de longe). Wat volgde was een intensieve week met meerdere dressuur- en springlessen. Daarnaast heb ik zelf mogen longeren en wie had gedacht dat ik nog eens aan voltige zou doen. Tijdens de ‘theorielessen’ was veel aandacht voor de omgang en het gedrag van paarden; hoe benader je een paard, hoe werkt het op-/ en afzadelen, wat zijn veel voorkomende ziektes/blessures en hoe kun je een paard het beste masseren. Door dagelijks te helpen bij het in de wei zetten van de paarden, het uitmesten van de stallen en het bijvullen van stro krijg je een goed beeld van de dagelijkse gang van zaken. Richting het einde van de week was ik zover dat ik mee kon rijden in een groepsles, waarna de week op zondagochtend werd afgesloten met een mooie buitenrit in natuurgebied De Holterberg.

Ik heb een fantastische week gehad, die voorbij is gevlogen. Een week waarin ik enorm veel heb geleerd en gelachen. Dit alles dankzij de kennis en het enthousiasme van alle medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. Speciale dank voor Margriet, Noëlle, Silke, Karin, Lisa, Arjen en Hans; voor de lessen, de buitenrit en alle praktische info. Jullie hebben me flink laten zweten, maar het was de spierpijn meer dan waard! Ingrid en Sandra, jullie weten op de manege een fijne ongedwongen sfeer te creëren. Voor mij was dit de ideale omgeving om het paardrijden weer op te pakken. Ik kom zeker nog eens terug. Tot ziens!

Groet Marcel

Rindert 1 november 2021

Wat een prachtige week was het bij Stal de Eik. Recent zijn we verhuisd van Rijssen naar Holten om daar een boerderij te verbouwen. Onze dochter heeft al jaren paardrijles en de verhuizing naar het buitengebied is een uitgelezen kans om een pony aan huis te nemen. Maar ja, de verzorging van een pony is best een verantwoordelijkheid. Dat wilde ik niet alleen overlaten aan mijn 13 jarige dochter: dé aanleiding om de spoedcursus bij Stal de Eik te gaan doen.

Lees verder

1 november – 7 november 2021

Wat een prachtige week was het bij Stal de Eik. Recent zijn we verhuisd van Rijssen naar Holten om daar een boerderij te verbouwen. Onze dochter heeft al jaren paardrijles en de verhuizing naar het buitengebied is een uitgelezen kans om een pony aan huis te nemen. Maar ja, de verzorging van een pony is best een verantwoordelijkheid. Dat wilde ik niet alleen overlaten aan mijn 13 jarige dochter: dé aanleiding om de spoedcursus bij Stal de Eik te gaan doen. Vooral gericht op de verzorging en gezondheid van paarden. Daarnaast natuurlijk mijn eerste eigen paardrijlessen!

Zo zat ik dus op 1 november voor het eerst van mijn leven op de rug van een paard. En dat op mijn 47ste! Een bijzondere ervaring. Eerst op Toet, later op Calimero en mijn favoriet bleek Tarius (zie foto 😉 ). Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar met mijn kantoorbaan is het heerlijk eens iets totaal anders te doen: stallen uitmesten, de paarden te wisselen in de wei, de lessen, voltige (dat zal mijn ding niet worden) zijn een welkome afwisseling!  De lessen werden deskundig gegeven met een groot hart voor het welzijn van de paarden.  Wat betreft het rijden: verlichte zit, aandrijven, teugels goed vasthouden, duidelijk zijn naar het paard over wat je wilt…. het valt niet mee. Maar aan het eind van de week had ik toch een aardige eerste stap gezet in de paardenwereld!

Wat een gezellig en deskundig team bij Stal de Eik: Ingrid, Sandra, Silke, Lisa, Noelle, Karin,…. ik vergeet nog stagiaires en anderen! Veel dank aan het hele team!

Rindert Ekhart

Ellen en Emma 21 juni 2021

Dit jaar begint de zomervakantie laat in het zuiden en hebben er veel basisscholen een extra weekje vakantie in juni ingeschoten. Dit leek ons een uitgelezen kans om er een moeder-dochter-paardrijweek van te maken, zonder onze mannen thuis met paardenpraat lastig te vallen. Na een beetje googelen kwamen we bij de “spoedcursus” van Stal de Eik uit. Mijn dochter van 10 en ik zijn afgelopen herfst met paardrijden begonnen, we zijn dus niet helemaal bij nul begonnen maar zijn toch zeker nog echte beginners.

Lees verder

21 juni – 27 juni 2021

Dit jaar begint de zomervakantie laat in het zuiden en hebben er veel basisscholen een extra weekje vakantie in juni ingeschoten. Dit leek ons een uitgelezen kans om er een moeder-dochter-paardrijweek van te maken, zonder onze mannen thuis met paardenpraat lastig te vallen. Na een beetje googelen kwamen we bij de “spoedcursus” van Stal de Eik uit. Mijn dochter van 10 en ik zijn afgelopen herfst met paardrijden begonnen, we zijn dus niet helemaal bij nul begonnen maar zijn toch zeker nog echte beginners. Op onze thuismanege werd vanaf begin los gereden; de paarden zijn daar op zich wel lief maar kunnen ook best pittig zijn. We hadden dus wel een beetje lef en schrikken niet zo gauw van een galopje. Maar, ach, wat is stilzitten, benen lang, handen rustig, schouders laag toch moeilijk! Tijdens de spoedcursus zijn we gewoon aan de longe begonnen, terug naar de basis. Leren stilzitten terwijl we met onze armen van alles moesten doen. Vanaf de tweede les mochten we ook los, dat vond vooral mijn dochter erg fijn – ik had best nog meer lessen aan de longe gewild om aan mijn zit te werken – daar zit maar een ding op, terugkomen! En dat gaan wij ook zeker doen. Want wat hebben wij genoten van deze week! We werden hartelijk ontvangen en de hele tijd goed begeleid, zowel tijdens de lessen maar ook daaromheen. Er kwamen veel verschillende aspecten aan bod, gezondheid, voer, het paardenlijf tijdens de “spoedcursus paardenmassage” en hoe kun je nou eigenlijk zien of het wel veilig is om bij een paard in de box te stappen. Hoewel wij al een beetje geleerd hadden om met paarden om te gaan, vonden wij het heel waardevol om nu uitleg te krijgen hoe het eigenlijk goed moet en waarom! We mochten vragen stellen zoveel we konden bedenken. Ondertussen mochten we ook meehelpen met het verzorgen van de paarden en leerden zodoende veel over het reilen en zeilen op een manege. Een extra uitdaging was het feit dat er een aantal paarden snotverkouden waren en daarom rust moesten nemen. Een heel gepuzzel om ervoor te zorgen dat de lessen kunnen doorgaan, geen paard of pony overbelast wordt en desondanks de spoedklanten (wij dus) op zo veel mogelijk verschillende paarden kunnen rijden. Ook dat hoort dus bij het runnen van een manege! Het zal wel duidelijk zijn dat wij een fantastische week hebben gehad en zeker terug willen komen. Er valt nog zo veel te leren van en met de medewerkers en het fantastische personeel van Stal de Eik! Wat mij het meest zal bijblijven is hoeveel respect, liefde en aandacht er voor de paarden en pony’s is – prachtig om mee te maken. Dank aan (in min of meer alfabetische volgorde) Arjen (voor een fantastische les “hoe laat ik mijn paard buigen” en “sturen”), Christel (voor het uitlenen van “Match” voor een les), Karin (voor alle tips tijdens onze gezellige buitenrit en de inkijk in de paardenmassage), Lisa (voltigeren zal niet onze favoriete sport worden maar het was erg grappig en leuk om te doen!), Margriet (ik hoop dat je je idee om paarden als “spiegel” te gebruiken verder uitbouwt want wat ben jij goed in het verbinden van je kennis van mensen en paarden! Dank ook voor al die veelzijdige lessen die we van jou mochten krijgen en de fotoshoots!), Silke (voor onder andere de superleuke springles, een van vele hoogtepunten!), Sandra en Ingrid (voor het creëeren van de fantastische sfeer op De Eik, jullie interesse in ons wel en wee en alle kennis en inkijkjes die jullie daarnaast nog geboden hebben) en alle andere teamleden zoals Hans, Noëlle, Indy en al degenen die niet met naam genoemd zijn!

Tot ziens,

Ellen & Emma

 

Emma heeft nog een eigen stukje geschreven:

De week spoedcursus was erg leerzaam en leuk, omdat we veel verschillende dingen deden zoals springen. Maar we zetten ook de pony’s en paarden in de wei of in de paddock. Ik vind de paarden en pony’s heel verschillend, de een is eigenwijs en de ander is langzaam. Een erg eigenwijze pony is bijvoorbeeld Bobby, je moet erg duidelijk en streng zijn voor hem maar ik vind hem wel heel leuk! En Toet is een echte vreetzak, als je klaar bent met de les moet je oppassen dat zij niet brokken gaat eten! Het einde van de week vond ik heel moeilijk, want het is erg leuk geweest. Maar je kan natuurlijk altijd terug komen voor een spoedcursus 2.0

Groetjes,

Emma

Yip Cheung 17 mei 2021

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor deze mooie en leerzame week. Ik ben zo enthousiast geworden over paardrijden dat ik verder ga met lessen. Deze keer ga ik op zoek naar een goede manege waar de paarden en de ruiters net zo blij zijn als bij jullie. Wat een wereld van verschil voor paard en mens.

Lees verder

17 mei- 23 mei 2021

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor deze mooie en leerzame week. Ik ben zo enthousiast geworden over paardrijden dat ik verder ga met lessen. Deze keer ga ik op zoek naar een goede manege waar de paarden en de ruiters net zo blij zijn als bij jullie. Wat een wereld van verschil voor paard en mens.
Ik ben heel blij dat ik mij heb opgegeven voor deze spoedcursus. Ik wilde graag goed leren paardrijden en door jullie geduld, de gevarieerde lessen en de duidelijke uitleg, begrijp ik nu wat ik aan het doen ben! Wel zo fijn voor mij én het paard.

In deze week heb ik ook de gelegenheid gekregen om te zien wat het inhoudt om een manege te runnen. Petje af voor jullie.

Ik raad iedereen aan, als je in een korte tijd, veilig, vol vertrouwen én op blije paarden wilt
leren rijden dan is Stal de Eik het juiste adres.

Yip

Marijn 25 januari 2021

"Toen ik binnenstapte bij ‘Stal de Eik’ wist ik meteen, dit is een plek waar dierenwelzijn op nummer één staat. De dieren staan er prachtig bij en krijgen topverzorging. Ruiter en paard staan gelijkwaardig samen hoog in het vaandel. Menig manege kan nog een flinke punt zuigen aan de werkwijze en omgang met paarden en pony’s zoals bij Stal de Eik.

Lees verder

25 januari -31 januari 2021

“Toen ik binnenstapte bij ‘Stal de Eik’ wist ik meteen, dit is een plek waar dierenwelzijn op nummer één staat. De dieren staan er prachtig bij en krijgen topverzorging. Ruiter en paard staan gelijkwaardig samen hoog in het vaandel. Menig manege kan nog een flinke punt zuigen aan de werkwijze en omgang met paarden en pony’s zoals bij Stal de Eik.

Na een warm onthaal werd aan mij als ruiter veel wijze lessen bijgebracht over het verzorgen van paarden, hun voeding maar ook hun fysieke gestel (mogelijke ziektes) en hoe je als ruiter hier het beste op kan anticiperen. Hersenbreker nummer een was het hoofdstel uit elkaar halen. Al die riempjes en gespjes…Maar wat een goed gevoel geeft het zodra het ‘klikt’ en je begrijpt waar wat hoort.

Al met al heb ik erg veel geleerd en genoten van alle tips, de prettige gesprekken met alle sympathieke en ervaren instructeurs en natuurlijk de paarden en pony’s zelf. Het springen was echt by far het hoogtepunt van de week! Wees voorbereid op een week met spierpijn, een snel stijgende leercurve en vooral erg veel plezier. Voor iedereen die graag op een bewuste, diervriendelijke manier sneller en bovenal beter wil leren paardrijden raad ik aan: ga naar Holten naar Stal de Eik! Het enige wat u zichzelf zal verwijten, is dat u niet eerder bent geweest.

Hartelijke groeten,

Marijn

Tim 23 november 2020

Tijdens een aantal vakanties heb ik paard gereden. Ik was daar zo enthousiast over dat ik na lang wikken en wegen besloot om te kijken of ik daadwerkelijk paardrijden leuk zou vinden en ook enigszins zou kunnen. 30 Minuten les per week zouden mij dat gevoel niet snel geven en dus ging ik op zoek naar een mogelijkheid om in een korte tijd veel ervaring op te doen onder begeleiding van professionals. Deze wens heb ik bij Stal de Eik in vervulling kunnen laten gaan.

Lees verder

23 november – 29 november 2020

Tijdens een aantal vakanties heb ik paard gereden. Ik was daar zo enthousiast over dat ik na lang wikken en wegen besloot om te kijken of ik daadwerkelijk paardrijden leuk zou vinden en ook enigszins zou kunnen. 30 Minuten les per week zouden mij dat gevoel niet snel geven en dus ging ik op zoek naar een mogelijkheid om in een korte tijd veel ervaring op te doen onder begeleiding van professionals. Deze wens heb ik bij Stal de Eik in vervulling kunnen laten gaan.

Naast de hele lieve en goede verzorging van de paarden en de goede instructeurs, krijg je ook de kans om een week lang mee te draaien met het team dat de manege draaiende houdt. Een erg warm en gezellig team waar je je gelijk thuis bij voelt. Je krijgt op die manier niet alleen maar 2x per dag les, maar krijgt ook alles mee over wat er komt kijken bij het verzorgen en onderhouden van een paard (en stal!).

Een absolute aanrader dus voor iedereen die in een korte tijd een goede basis wil leggen om op verder te bouwen. Team De Eik, bedankt!

Tim Simons

Elise en Vanesa 11 oktober 2020

Als je zelf als 8 jarige al na drie lesjes op de lokale manege bedenkt dat paardrijden niets voor je is dan is het best jammer dat je dan als paardenleek moeder bent van een 11 jarige dochter die nu al 2,5 jaar met veel plezier naar paardrijles gaat. Ik wil dat plezier ook zo graag beleven en ben als spijtoptant ook 1x per week les gaan nemen. Maar helaas is de voortgang traag. Mijn droom om samen paard te rijden lijkt heel ver weg. Misschien toch eens zoeken naar een intensieve cursus of vakantie? Ik Google eventjes en kom al snel op Manege De Eik terecht.

Lees verder

11 oktober – 18 oktober 2020

Spoedcursus Manege De Eik 11 t/m 18 oktober 2020

Als je zelf als 8 jarige al na drie lesjes op de lokale manege bedenkt dat paardrijden niets voor je is dan is het best jammer dat je dan als paardenleek moeder bent van een 11 jarige dochter die nu al 2,5 jaar met veel plezier naar paardrijles gaat. Ik wil dat plezier ook zo graag beleven en ben als spijtoptant ook 1x per week les gaan nemen. Maar helaas is de voortgang traag. Mijn droom om samen paard te rijden lijkt heel ver weg. Misschien toch eens zoeken naar een intensieve cursus of vakantie? Ik Google eventjes en kom al snel op Manege De Eik terecht. Wat heerlijk: een week vol met (rij)lessen en een programma op jouw eigen niveau. De kans om wat stappen vooruit te zetten! Na wat mails heen en weer blijken we samen te kunnen komen in de week dat we herfstvakantie hebben. Dat is fantastisch! Ze hebben speciaal voor ons rondom hun eigen vakantieprogramma een aangepast plan gemaakt. We huren een schattig huisje in de buurt en komen maandagochtend voor onze eerste les. Dochterlief haakt aan bij het ponykamp en ik mag aan de longeer laten zien waar ik graag aan wil werken. Ik wil graag meer zelfvertrouwen krijgen en lekker rijden, details loslaten en vooral minder nadenken. Het is niet moeilijk om je snel thuis te voelen op deze manege. Je mag echt een weekje deel uit maken van hun team. De kleinschaligheid van De Eik (max van 30 paarden) maakt dat je iedereen snel leert kennen en dat iedereen weet waar jij voor bent gekomen. De lessen en vorderingen worden aan elkaar overgedragen en het volgende deel vh programma wordt daar op aangepast. Er wordt goed gekeken naar je balans en houding tijdens het longeren en pas als je zonder handen ad teugels kan draven is het tijd om los te rijden. Ook vrij in de bak wordt veel tijd besteed aan oefeningen ter bevordering van de balans. We hadden grotendeels een gezamenlijk programma. Alhoewel er echt wel een niveauverschil is tussen mij en mijn dochter voelden alle lessen heel persoonlijk en goed afgestemd. Geen van ons voelde zich te kort gedaan. We hebben allebei op diverse ponies/paarden gereden. Het karakter van het gekozen paard werd goed afgestemd op de oefeningen en/of de individuele doelstellingen. De paarden staan in schone en goed onderhouden stallen. Er is veel aandacht voor het welzijn van de dieren en zodoende zagen ze er stuk voor stuk ontspannen en in goede conditie uit. Naast “traditionele” lessen kregen wij ook een lesje springen en voltige. Voor mijn dochter niets nieuws maar voor mij compleet buiten mijn comfortzone. De lessen waren uitstekend begeleid en gaven me steeds weer een beetje meer zelfvertrouwen. En wat is springen leuk om te doen! We hadden al begrepen dat we ook mochten helpen met het uitmesten van de stallen, het begeleiden van de paarden naar de weide en terug, het klaarmaken van de hooinetten en allerlei klusjes die op een manege thuishoren. Het maakt de verbinding met de paarden en het team heel stevig. We mochten nog een tijdje puzzelen met een uit elkaar gehaald hoofdstel (zeer nuttig om eens goed te begrijpen welke functie elk riempje heeft) en zagen hoe paardenmassage paarden tot ontspanning bracht. Ik vond dat een fijne aanvulling op het gebruikelijke poetsen en ga dit vast gebruiken. Op zondagochtend maakten we nog een buitenritje op de Holterberg en genoten van die vrijheid. Heel tevreden met de nieuwe ervaringen en mijn eigen groei in zelfvertrouwen reden we weer naar huis. Ik denk dat we de droom om samen paard te rijden door Stal de Eik al heel goed hebben kunnen laten starten. Veel dank aan alle teamleden die dit hebben kunnen laten gebeuren: Ingrid, Sandra, Margriet, Sylke, Noelle, Lisa, Arjen, Karen en Hans ( en iedereen wiens naam we vergeten zijn) . Jullie hebben een mooi team op deze fijne manege. Ik zeg t voort en hoop dat nog vele moeders met dochters ( vaders en zonen natuurlijk ook!) samen bij jullie zullen komen rijden.

Warme groeten van Elise en Vanesa!

Pim en Anneloes

Lees verder

Net terug van een week paardrijden op stal de Eik, en het was geweldig!
We reden al een jaartje paard, gewoon op een manege eens per week.
Ons grote doel was om ons wat zekerder te voelen om lekker buiten te
kunnen rijden.
We werden ontzettend hartelijk ontvangen en voelden ons meteen
thuis. De ochtend van aankomst zaten we meteen op de rug van een
paard/pony. De lessen sloten dankzij capabele (en gezellige)
instructeurs goed op elkaar aan en we hadden het gevoel elke dag een
stapje verder te komen – ontzettend bedankt Margriet, Silke en Arjen!
Op donderdag springen en voltige. Dat laatste leek ons eerst een beetje
te hoog gegrepen maar was echt heel leuk en ook goed voor je balans.
Tussendoor kregen we haast elke dag wat theorie en konden we
meehelpen op de manege. Het hoogtepunt waren de twee buitenritten.
De eerste was op vrijdag al, en op zondag een geweldige lange rit door
de Sallandse heuvelrug, met dank aan Hans en Tommy (zijn paard).
Sandra en Ingrid, bedankt voor het warme welkom op jullie fijne
manege, we hebben echt een heerlijke vakantie gehad en ontzettend
veel geleerd. We komen zeker nog terug voor een lesje of buitenrit!
Pim en Anneloes

Marieke

Lees verder

Spoedcursus 24 t/m 29 augustus 2020

Van mijn 12e
tot mijn 16e heb ik op paardrijden gezeten. Daarna kreeg ik het druk met andere dingen en
raakte het rijden op de achtergrond; ik reed alleen nog heel af en toe tijdens vakanties en reizen. Toch is
het altijd blijven kriebelen. Inmiddels ben ik 37 en zat er al een tijdje aan te denken om het paardrijden
weer op te pakken. Maar de drempel was hoog. Het was alweer 6 jaar geleden dat ik voor het laatst op
een paard had gezeten en ik zag het niet zitten om zo zonder voorbereiding in te stromen in een
groepsles. Daarom ben ik gaan zoeken naar een meerdaagse cursus die me kon helpen weer een beetje
vertrouwd te laten voelen met paarden en het rijden. Ik kwam al gauw op de website van Stal de Eik
terecht. Zij bieden een cursus aan die precies aansloot bij wat ik zocht: Een week intensief les, waarbij
een combinatie van theorie en praktijk wordt geboden.
Ik heb ze meteen gemaild en kreeg al snel een mail terug van Sandra dat er ruimte was. Heel fijn, want
het was allemaal vrij kort dag. Een week later ben ik langsgegaan om de details door te spreken en kreeg
meteen een rondleiding om een beetje de sfeer te proeven. Alles voelde helemaal prima, dus ik heb
direct bevestigd en na het bezoek een B&B in de buurt geboekt.
Op maandag 24 augustus was het dan zover. Vanuit mijn woonplaats Utrecht met de trein naar Holten,
even snel langs de B&B om mijn tas te droppen en daarna direct door naar de manege. Officieel liep de
cursus van maandag tot en met zondag, maar omdat ik op zaterdagavond terug moest zijn in Utrecht
hebben we het programma van de laatste 2 dagen kunnen combineren. Het programma bestond uit 2
rijlessen per dag met daar omheen theorie. Een uitzondering hierop was de woensdag. Dit was een halve
dag en zeker geen overbodige luxe. Mijn geweldige plan om te gaan hardlopen woensdagmiddag bleek
achteraf voor mijn dijbeenspieren dan ook geen aanrader. Ik had die tijd beter kunnen gebruiken om
lekker uit te rusten!
De rijlessen waren goed opgebouwd en afwisselend. Ik heb afhankelijk van het doel van de betreffende
les op verschillende pony’s/paarden gereden, die ik zelf kon borstelen en op- en afzadelen. Tijdens de
lessen werd er voldoende aandacht besteed aan de basis, maar er zaten ook een spring les, een lesje
voltige en 2 buitenritten in het programma. Hartstikke leuk! Ook de theorie was heel interessant; van
uitleg over spieropbouw tot hoe om te gaan met paarden in en om de stal, tuig en voeding. Tussen de
rijlessen en de theorie door heb ik ook een beetje kunnen ervaren hoe het dagelijks leven er op Stal de
Eik eraan toe gaat door mee te helpen stallen uitmesten, hooinetten te vullen en paarden in en uit de
wei de halen.
Al met al was het een erg leuke en leerzame week met een gezellig clubje mensen, die ik moe maar
voldaan heb afgesloten. Een super goede basis om weer te beginnen met lessen!

Nadine

Lees verder

Spoedcursus Nadine – 8 t/m 14 juli 2019

Na 15 jaar niet gereden te hebben werd de drempel om weer op een paard te
stappen voor mij steeds hoger. Gelukkig kruipt het paardenbloed waar het niet
gaan kan en kwam ik al googelend op de website van De Eik terecht. Een
spoedcursus was precies wat ik zocht, en na de positieve recensies gelezen te
hebben nam ik contact op. Een korte mailwisseling en een prettige kennismaking
met rondleiding verder was ik overtuigd en planden we de week in.
Vanaf het moment dat ik op maandagochtend het terrein op kwam was het direct
duidelijk voor mij dat ik een goede keuze gemaakt had. Ik werd wederom
ontzettend vriendelijk ontvangen en mocht meteen aan de slag. Het mooie aan de
spoedcursus is dat je alle facetten van het paardenbedrijf kunt leren kennen,
waarbij qua lessen een mooie combinatie van theorie en praktijk gemaakt wordt.
De flexibiliteit daarbij heb ik enorm gewaardeerd, als je iets specifieks wilt leren of
juist al kan wordt jouw programma daarop afgestemd. Ook qua pony’s en paarden
– die er overigens geweldig verzorgd en gelukkig bij staan – wordt er energie
gestoken in een goede match voor jou. Daarnaast kan je als je wilt op stal de hele
dag de handen uit de mouwen steken, want er is altijd iets te doen!
Mijn persoonlijke doel voor de week om weer comfortabel rond en op het paard
te worden is meer dan gehaald, mede dankzij de fantastische begeleiding van
iedereen op de manege. De twee buitenritten waarmee we de week afsloten
waren de absolute kers op de taart. Nogmaals dank voor de fijne week allemaal,
maar in het speciaal Ingrid, Sandra, Margriet, Silke, Lisa, Noëlle, Juulke, Arjen en
Hans. Ik heb veel van jullie geleerd, ontzettend genoten en kom zeker nog een
keer terug!
Vriendelijke groet,
Nadine

Petra

Lees verder

Als humaan fysiotherapeute zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Omdat ik erg hou van de natuur en
dieren was dierfysiotherapie een logische keuze. Bij deze opleiding studeer je af op het gebied van
hond en paard. Omdat ik nog helemaal geen ervaring had met paarden, ben ik rijlessen gaan nemen op
een manege. Eerst een paar privélessen en daarna in een groep. Na een aantal maanden moest ik
tijdelijk stoppen vanwege een knieoperatie. Toen ik de draad uiteindelijk weer op kon gaan pakken
wilde ik eerst een goede basis leggen voordat ik terug zou gaan naar de groepslessen. Vooral het leren
galopperen lukte in de groep niet zo goed.
Hoe leuk zou het zijn om mijn vakantieweek te combineren met een cursus paardrijden. Deze
mogelijkheid vond ik bij Stal de Eik in Holten. De recensies op internet waren erg positief. Ik maakte
een afspraak voor een eerste kennismaking en een proefles. Daarbij werd ook besproken wat mijn
wensen waren. Ik had er meteen een goed gevoel bij en heb de week vastgelegd. Tijdens de cursus
krijgen niet alleen de basistechnieken van het rijden aandacht, maar er wordt ook aandacht besteed aan
o.a. verzorging van paarden, het reilen en zeilen op de manege, voeding, paardengedrag, hoe benader
je een paard, voorkomende ziektes en massage. Meteen een mooie voorbereiding op mijn opleiding.
Maandag 17 juni 2019 was m’n eerste cursusdag. De avond ervoor was ik al met de camper
aangekomen op het natuurkampeerterrein in het bos bij Haarle, 11 km verderop. De mountainbike
mee, zodat ik elke dag lekker door het bos naar de manege kon fietsen, meteen een goede warming-up
☺.
Dagelijks kreeg ik twee privélessen van ¾ uur (behalve op woensdag en zaterdag, dat zijn halve
dagen). Daarnaast was er een theorieles over een van bovengenoemde onderwerpen. Op donderdag
kreeg ik een lesje Voltige. Dat is wel even anders dan oefeningen op een matje, en erg leuk om een
keer te doen. Verder hielp ik op vrije momenten mee op de manege. Het beste leer je tenslotte door het
zelf te doen/ervaren. Zo was ik meestal vanaf een uurtje of 9u tot 16.30u op de manege. In die week
kwam ook de hoefsmid langs en zag ik hoe hoefijzers vervangen werden. Ik heb een aardig totaalbeeld
gekregen van het rijden en omgaan met paarden. De lessen zijn goed opgebouwd. Er wordt vanaf het
begin veel aandacht besteed aan balans en een goede houding. Er wordt op een prettige en deskundige
manier les gegeven en er wordt goed nagedacht over welk paard of pony het beste past bij het doel op
dat moment. In totaal heb ik op 4 verschillende pony’s gezeten. Elke pony is weer anders, en ook daar
leer je van.
De vrije middag op woensdag was trouwens geen overbodige luxe, die had ik ook wel nodig.
Aanvankelijk dacht ik een mountainbike tochtje te gaan fietsen, echter het werd uiteindelijk een
relaxed middagje op het kampeerterrein.
Belangrijkste doelen voor mij waren met vertrouwen leren galopperen en toewerken naar een buitenrit.
Beide doelen zijn behaald en dit alles door de combinatie van goede begeleiding, een prettige relaxte
sfeer en fijne paarden (pony’s). De buitenrit aan het einde van de week was de kers op de taart: een
heerlijke rit van ruim anderhalf uur door de bossen van de Sallantse Heuvelrug.
Bedankt allemaal voor deze leuke en leerzame week! Ik kan met vertrouwen verder bij de manege en
hoop nog vele mooie buitenritten te maken. Ik kom zeker nog eens langs als ik in de buurt ben!
Groetjes,
Petra Peters (Ven-Zelderheide)

Christine

Lees verder

reactie spoedcursus Christine Veerman 17 september – 23 september 2018.
Met enorm veel zin en enthousiasme ben ik begonnen aan de spoedcursus paardrijden en nog
veel meer op maandag 17 september. Als beginnend ruiter, die onwennig en onzeker al wat
lessen had gehad, werd het me snel duidelijk dat het niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk,
is iets meer te weten over het gedrag en de verzorging van paarden. Waar kun dat allemaal
leren? Op de doorsnee manege is er door drukte gewoon geen tijd voor. Begrijpelijk.
Na wat googelen kwam ik uit bij stal De Eik in Holten.Ik heb gebeld en een afspraak gemaakt
voor een intake gesprek om mijn wensen kenbaar te maken. Op mijn wensenlijstje stonden:
rijlessen, voeding, paardengedrag, verzorging, leiderschap, etc. ,Gelukkig was het allemaal
mogelijk.
Op de eerste dag, na het kennismaken met iedereen, maar meteen begonnen met de basis, nl.
het uitmesten van de stallen. Pfff. ,dat viel niet mee. Na de koffie een rijles en ’s middags leren
opzadelen, poetsen, verzorgen en dergelijke. Elk dag stond er iets anders op het programma,
dus de dagen waren zeer afwisselend. Zelfs “voltige” was een onderdeel, wie had ooit gedacht
dat ik op een paard zou kunnen staan of zou leren een paard te masseren? Het is al met al een
geweldige week geweest, heel veel geleerd maar ook veel plezier gehad. Dit alles door de
fantastische inzet, begeleiding en gezelligheid van Sandra, Ingrid, Twan, Karin, Hans, Lisa, Arjan,
Margriet en Wiljan.
Heel veel dank en tot gauw, Christine Veerman.

Inge

Lees verder

Spoedcursus Stal “De Eik” – maandag 2 juli – zondag 8 juli.
Al enige tijd droom ik van een boerderij met een paard. Mijn partner adviseert me, voordat het huis
te koop wordt gezet, eerst eens een beter beeld te krijgen wat het houden van een paard inhoudt:
de spoedcursus van Stal “De Eik” biedt deze mogelijkheid.
Een week lang meelopen, helpen met alle onderdelen van paarden houden. Stallen uitmesten,
voeren, naar de wei en de paddock brengen, noem maar op. En daarnaast leren rijden en nuttige
theorielessen: anatomie, benaderen van paarden, voer, ziektes, alle onderdelen van halster en zadel
leren kennen. Er is zelfs een fysiotherapeut langs geweest waarmee alle onderdelen van het paard
besproken en betast worden. En om alles nog eens rustig na te lezen krijg je een mooi boek mee.
De instructeurs Sandra, Lisa, Twan en Margriet brengen geduldig en enthousiast hun kennis en hun
liefde voor het paard over. En ook Ingrid en Hans nemen me steeds mee in de belevingswereld
waarin het paard en de veiligheid van de mensen die er werken centraal staat.
Goed voor paarden zorgen is hard werken. Het beeld verschuift gedurende de week van romantisch
naar realistisch. Er is altijd wat te doen. Het is onvoorstelbaar hoe onwennig je op dag 1 een stal
binnen schuifelt en aan het eind van de week al een klein dressuurproefje rijdt en een sprongetje
maakt. De afsluitende buitenrit(ten) op de schitterende Holterberg zijn een aparte ervaring.
De naam Spoedcursus doet vermoeden dat je in een razend tempo op een eindpunt moet komen.
Dat is niet het geval. Alle informatie wordt op maat geleverd – naar waar jou belangstelling ligt en
afhankelijk van je kennisniveau. En ook de paarden waarmee je mag werken (Toet, Murphy, Calimero
en Pleasure) zijn geschikt voor jou niveau. Als je er veel uit wilt halen is een goede basisconditie
prettig. Enige spierpijn ontkomt niemand aan – maar een goede voorbereiding maakt de week zoveel
leuker.
Kortom – een aanrader – welke onderzoeksvraag je ook hebt over jou leven of relatie met paarden.
En ik laat alles wat ik deze week geleerd heb eens lekker bezinken. Ik weet nu in ieder geval wat
paarden houden betekent.
Hartelijke groet Inge Kure

Roosmarijn

Lees verder

Maart 2018

Na een enthousiast en aanmoedigend gesprek met een collega- in bezit van een eigen paard- besluit
ik eind december het paardrijden op mijn 44-ste toch weer op te pakken. Ik kom er al snel achter dat
je met 1 les in de week op een plaatselijke manege niet heel veel progressie boekt en ik ben wat
ongeduldig. Na wat speuren op internet kom ik uit bij de spoedcursus van Stal De Eik in Holten.
Na een ontzettend leuk gesprek aan de telefoon met Sandra kom ik eerst kennismaken met Ingrid en
Sandra. Ik maak kennis met de manege en de opzet van de week wordt toegelicht. Het geeft me een
goede indruk. Ik heb er enorm veel zin in maar een beetje spannend is het ook wel.. Ik plan een week
vrij in op mijn werk, reserveer een B&B in Holten en ‘boek’ de week zelf!
Begin maart is het dan zover, om 9 uur maandagmorgen meld ik me voor wat een hele intensieve en
leuke week gaat worden. Wat echt opvalt, is de enorme berg kennis en ervaring over paarden die
aanwezig is en het super leuke team dat werkt op de Eik. Want naast dat ik veel geleerd heb, heb ik
deze week ook gewoon enorm veel plezier en lol gehad. Het is bijzonder dat iedereen je zo hartelijk
verwelkomt zodat je je snel op je je gemak voelt.
Al op de eerste dag breng ik de lieve en goed verzorgde paarden en pony’s naar de paddock. En ga ik
helpen met stallen uitmesten en voeren. Best vermoeiend trouwens voor een ‘kantoormens’.
Doordat je echt meedraait, raak je snel vertrouwd met alles. De rijlessen zijn positief, duidelijk en
leuk. Iedereen geeft les op zijn/haar eigen manier en nooit gedacht dat ik ook nog ‘een F-proefje’ zou
rijden en balkjes draven zo leuk zou vinden. Ook de voltige les is enorm leuk om te doen. Het mooie
aan de cursus is dat je niet alleen leert paardrijden maar dat je breed geïnformeerd wordt over alles
wat met het paard te maken heeft: voeding, verzorging (incl. massage), lichaamstaal, exterieur,
harnachement etc.
De paarden en pony’s zelf staan er tevreden en zeer goed verzorgd bij. Natuurlijk doordat ze goed
gevoerd worden, ze regelmatig buiten komen en ook bezoek krijgen van de paardenmasseur,
hoefsmid en tandarts! Maar ook door de enorm fijne mensen die ze dagelijks met veel liefde en
toewijding verzorgen.
Ik kan niet anders zeggen: de cursusweek zit goed in elkaar- ook met voldoende rust waar je ook echt
aan echt aan toe bent- de sfeer is waanzinnig goed, de instructie is fijn, de variëteit aan paarden en
pony’s is groot. Kortom ik heb een week gehad waar ik met heel veel plezier aan terug denk. Ik weet
ook zeker dat ik nog een keer terug kom op De Eik, hetzij voor een buitenrit, hetzij voor een
spoedcursusdag of om als vrijwilliger te helpen bij een evenement zoals de cross.
Dank jullie wel Sandra, Ingrid, Margriet, Twan, Monique, Hans, Kristel en alle anderen en natuurlijk
Okkie, Bill, Obiku, Calimero en Sunshine. Ik heb er een mooie hobby en een hele mooie en
waardevolle herinnering bij!
Roosmarijn

Demet

Lees verder

Zonder enig voorkennis en ervaring en totaal onwetend met paarden kwam ik aan bij Stal de Eik.
1 week lang privelessen gehad en mijn verwachtingen zijn overtroffen. Binnen no time mocht ik
op een paard rijden.
Voor ik het wist kreeg ik voltige lessen waarbij ik acrobatisch bewegingen op een rijdende paard
moest doen.
Je wordt dus meteen in het diepe gegooid. De instructeurs zijn zeer ervaren en geven je zodanig
vertrouwen dat je het gewoon durft.
Begin van de cursus kreeg ik een overzicht te zien, waarin het programma van de hele week was
opgenomen.
Eerste dag kon ik al meelopen in de stallen. In de ochtend heb ik meegeholpen met uitmesten en
meegekeken met alle facetten van het verzorgen van de paarden.
De paarden worden op een vriendelijke manier behandeld zonder hardhandige aanpak.
Na het opzadelen werd ik begeleid door instructeur Margriet en begon mijn eerste praktijkles.
Margriet is heel geduldig, zij gaf mij vertrouwen waardoor ik mijzelf kon overtreffen.
Tweede dag kreeg ik les van instructeur Monique. Zij heeft mij overigens geleerd over de
houding en reactie van paarden en hoe een paard te benaderen.
Ook heeft zij mij de volgende dagen naast praktijklessen toelichting gegeven over de paarden en
hun toebehoren.
Derde dag en de dagen erna kreeg ik voornamelijk lessen door instructeur Twan. Hij heeft mij
leren sturen op een paard en les gegeven over de routes op een loopbaan.
Afhankelijk van het weer werden de paarden om de beurt naar buiten en vervolgens terug naar de
stallen gebracht, waarbij ik mocht assisteren.
Zo is de hele week voor mij in hoog tempo voorbij gevlogen met zowel praktijk- als
theorielessen.
Door de zeer ervaren instructeurs werd ik begeleid in mijn houding op een paard, bewegingen en
het sturen.
Tegen het einde van de week mocht ik een buitenrit maken met Sandra, zij te fiets ik op een
paard Nooit gedacht dat ik zoveel zou leren in een week!!
Het was een geweldige ervaring waar ik met plezier naar terugkijk!!

Sanne

Lees verder

Wat een geweldige week heb ik beleefd bij manege de eik!
Net als veel andere spoedcursisten is paardrijden voor mij een lang gekoesterde jeugddroom
geweest, die pas in vervulling kwam toen mijn dochter van 8 op paardrijden ging. Ik stond met
haar op een manege en dacht: “Het is nu of nooit” en dus ben ik zelf begonnen met lessen, op
mijn 39e. Dat viel nog best tegen zeg. Niet meer gewend om aan iets compleet nieuws te
beginnen, bleek paardrijden al gauw iets dat je leert met vallen en opstaan. Na een dik jaar
lessen in een groep eens in de week had ik behoefte aan meer. Ik wilde zo graag eens wat
intensiever aan de bak met meer individuele aandacht en ik was ook nieuwsgierig naar alles
erom heen. Ik had immers 30 jaar in te halen, dus het kon mij niet snel genoeg gaan. Na wat
zoeken op internet kwam ik terecht bij stal de Eik en las ik over de spoedcursus. Dat klonk mij
goed in de oren en toen ik voor een kennismaking langs was geweest wist ik het zeker. Dit is wat
ik wilde! Want wat een fijn plekje en wat een aardige mensen. En ik heb geen moment spijt
gehad van deze keuze. De week was precies zoals ik gehoopt had…en nog veel meer dan dat!
Wat was het leuk om mee te draaien en kennis te maken met alles wat erbij komt kijken als je
paarden houdt en verzorgt. Iedereen op de manege is super vriendelijk en gastvrij, heeft een
hoop kennis en altijd de tijd om die met je te delen. Als vanzelf draai je mee en krijg je een bulk
aan informatie. De dagen verlopen heel ontspannen en je verveelt je geen moment. Er is een
mooi gevuld en goed doordacht weekprogramma, dat ook nog naar behoefte aangepast kan
worden. Iedere dag heb je een of twee privélessen, een theorie les en help je waar je kan en wil
mee met het uitmesten van de stallen, het wisselen van de paarden en het vullen en ophangen
van de netten met voer. De paarden worden fantastisch verzorgd en zijn goed getraind en dat
kan je zien en merken. De vachten glanzen en ze zijn lief en makkelijk in de omgang. En leuk om
op te rijden! Al gauw had ik een grote favoriet, Obiku, waar ik steeds op mocht rijden. Wat heb
ik van hem genoten en wat heb ik veel van hem geleerd! En van Margriet van wie ik de meeste
lessen heb gehad. Ik was heel blij met haar manier van lesgeven. Heel professioneel en super
positief en opbouwend. Margriet sloot als vanzelf aan bij mijn niveau. Zij zag precies wat ik
nodig had en heeft een heel gevarieerd lesprogramma aangeboden, waarin ik steeds een stapje
verder kwam. Mijn zelfvertrouwen groeide en uiteindelijk heb ik dingen gedaan, die ik vooraf
helemaal niet voor mogelijk had gehouden, zoals springen (wat is dat leuk!) en galopperen over
de Sallandse heuvelrug. Met dank ook aan Hans. Ook voor zijn professionele begeleiding toen ik
toch wel erg last van mijn onderrug begon te krijgen van zo’n intensieve week. De les van
Sandra was ook heel leuk en leerzaam, weer heel aanvullend op de lessen van Margriet en de
voltige les met Monique was een super leuke ervaring. Van Karin heb ik veel geleerd over
paardenmassage, van Chiara over de anatomie van het paard, van Ingrid alles over de kunst van
de juiste voeding en met Monique heb ik een halster uit en in elkaar gezet. Tijdens mijn week
kwam ook de osteopaat langs, die uitgebreid de tijd nam om te vertellen en te laten zien wat ze
deed. Kortom, de week bevatte eigenlijk te veel om op te noemen!! Ik wil iedereen van stal de
Eik heel hartelijk bedanken voor deze fantastische week. Ik zal er nog lang van nagenieten.
En tegen iedereen die dit leest en er over denkt om de spoedcursus te gaan volgen, kan ik maar
een ding zeggen: DOEN!
Ikzelf kom heel graag een keer terug !
Groet, Sanne

Elly

Lees verder

November 2016,
Nadat ik al een aantal lessen had gehad op mijn eigen manege, wilde ik graag meer
weten van alles op en rond het paard. Daarnaast wilde ik graag beter in balans kunnen
zitten en rijden en dus ook meer tijd op het paard doorbrengen. Voor mij redenen
genoeg om een “spoedcursus” te gaan volgen op” Stal de Eik”
Ik kan zeggen dat aan al deze wensen tegemoet is gekomen. Gedurende de week is er
een goede verdeling van de theoretische /praktische leermomenten over de omgang en
verzorging van paarden en natuurlijk het paardrijden zelf. Ik vond het programma wat
de medewerkers voorstellen al erg compleet en goed op elkaar aansluiten. Daarnaast
worden er genoeg mogelijkheden geboden voor eigen wensen.
Het mooiste van alles is misschien wel de gastvrijheid waarmee je als “paarden-leek”
wordt ontvangen en de wijze waarop “met veel liefde voor de paarden” je alle uitleg en
oefening krijgt.
De hele dag meelopen en meewerken met alles wat er op de manege gebeurt, zowel het
uitmesten van de stallen , de voernetten klaarmaken, de paarden naar de paddock
brengen, geeft een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het houden en
verzorgen van paarden.
Daarnaast zitten er gedurende de week , hele praktische leermomenten in. Zo was
er “ bij het paard” uitleg van Monique over de anatomie. Vervolgens was het in en
uitelkaar halen van het halster ook een leerzaam klusje. Het leiden van een paard
hebben we geoefend en het vervolgens in praktijk gebracht door paarden vanuit de stal,
van en naar de paddock te brengen. Met Margriet was er aandacht voor het gedrag en
benadering van een paard o.a. in de stal. Dit alles heeft me ook geleerd dat een paard een
duidelijk leider nodig heeft en hoe je dat in praktijk brengt. Daarnaast was het een
bijzondere ervaring om te ervaren hoe de paarden massage die Karin gaf een positieve
reactie gaf van het paard. Van Ingrid heb ik tenslotte de uitleg gehad over het voer en de
wijze van voeren op “Stal de Eik”.
Naast bovenstaande, was er natuurlijk het paardrijden zelf ! De lessen om een goede zit
en balans te houden, in eerste instantie aan de lounge, waren erg leerzaam.
Je kan een paar uur na de eerste les weer voort bouwen in de tweede les van de dag
hierdoor blijft het gevoel ook beter hangen. Een hele leuke ervaring was wel de voltige
les, al dacht ik dat ik dat nooit zou kunnen toen Monique het voor deed,… lukt het toch
wel om achterste voren op een paard te zitten !
Ondertussen wordt er gezamenlijk met alle medewerkers koffie gedronken en geluncht.
De sfeer is gezellig en gemoedelijk, dat maakt dat je je al snel thuis voelt.
Al met al een hele geslaagde week die ik heb afgesloten met een heerlijke buitenrit op de
laatste dag. In draf door de bossen is een heerlijk gevoel…
Alle medewerkers en paarden…hartelijk dank voor deze gezellige en vooral leerzame
week!
Groet,
Elly

Danielle

Lees verder

Sinds ik mijn oudste dochter elke week bij paardrijden afzet, denk ik dit wil ik ook! Paardrijden.
Een jeugddroom die ik nooit helemaal heb kunnen verwezenlijken.
Ik besluit een les te boeken bij de plaatselijke manege. Hoe leuk ik het ook vind, het valt mij op dat
wanneer ik er na een half uur net goed inzit, ik al van het paard af moet.
Ik bedenk dat dit ook anders dan wel sneller kan. Ik schuif achter de computer en tik spoedcursus
paardrijden in. Tenslotte bestaan er tegenwoordig allerlei spoedcursussen, dus waarom niet voor
paardrijden?
Tot mijn verbazing komt er slechts één stal naar voren. En wat een geluk, want ik had nergens anders
deze cursus willen volgen dan bij Stal Eik.
Nadat ik telefonisch contact had opgenomen en mijn verhaal had voorgelegd, ging ik langs om de sfeer
te proeven.
Een serene rust overviel mij toen ik het terrein van de stal kwam oplopen en ik werd zeer hartelijk
ontvangen.
Niet in de minste plaats door alle paarden zelf. Wat stonden ze er mooi en tevreden bij, allemaal oortjes
naar voren, glimmend in hun stal. Ze praatten nog nèt niet met me.
Hier zou ik goed een week kunnen toeven besloot ik na een rondleiding van moeder en dochter.
Zo gezegd zo gedaan en drie weken geleden, meldde ik mij maandagochtend om 9u om te beginnen met
het uitmesten van de stallen.
Niet veel tijd later mocht ik Bill opzadelen om dan eindelijk de basisprincipes van het paardrijden onder
de knie te krijgen. Ik begon aan de longeerlijn en dat gaf mij steeds meer vertrouwen.
Daar waar ik die eerste dag nog dacht, komt dit ooit goed; ik op een paard, reed ik eind van de week in
draf door de bak en tevens (weliswaar aan de longeerlijn) in gallop zonder teugels hetzelfde rondje.
Een overwinning op mijzelf.
Naast het uitmesten van de stallen, de nodige theorie over het voeren van de paarden, een hoofdstel uit
en in elkaar zetten, het benaderen van een paard, 25 paarden ontwormen, een voltige les, is mij de les
natural horsemanship ook heel erg bijgebleven. Met dank aan Enide.
Als kers op de taart mag je als alles goed gaat ook een buitenrit maken.
Helaas liet in mijn geval het weer dit niet toe, maar dit is een uitstekend excuus om snel terug te keren
naar de stal.
Ik stap nu met meer zelfvertrouwen op het paard af, zadel het op en spring erop.
Lieve allemaal, dank voor jullie enorme hartelijkheid en gastvrijheid en de kennis die jullie mij in korte
tijd hebben weten bij te brengen.
Bill, Duo Penotti, Sunshine en Calimero jullie bedankt voor het geduld in mij en dankzij jullie kijk ik er elke
week naar uit om een stuk te rijden. Tot ziens op de Sallandse Heuvelrug!

Marieke

Lees verder

Spoedcursus paardrijden bij manege “Stal de Eik”

28 september t/m 4 oktober 2015

Als kind wilde ik niets liever dan “op paardrijden”; paardenbladen zoals de Penny las ik met veel plezier en “Francisco, Olé” van Helen Griffiths was op de basisschool mijn favoriete boek. Het bleef echter bij een droom aangezien mijn moeder vanwege haar allergie geen paarden of mensen of kleding die met paarden in aanraking zijn geweest, kan verdragen. De wens is altijd gebleven, maar toen ik eenmaal het huis uit was, was ik zo bezig met andere dingen dat ik er niet aan ben begonnen. Maar in maart 2015 heb ik dan toch de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een eerste paardrijles gevolgd bij een lokaal FNRS ruitersportcentrum. Ik vond het enorm spannend en was ook wel enigszins bang dat ik het eigenlijk niet leuk zou vinden. Die angst bleek volkomen ongegrond! Na een aantal beginnerslessen ben ik twee keer per week dressuurles gaan volgen. Ik schafte verschillende boeken aan en ging op internet op zoek naar alle informatie die ik maar kon bemachtigen over paarden en het paardrijden. Door deze zoektocht werd ik mij ervan bewust dat het heel belangrijk is om goed te leren zitten. Het klinkt misschien eenvoudig, op een paard zitten, maar het is volkomen onnatuurlijk dat een verticaal gebouwd wezen als de mens op de rug van een horizontaal wezen gaat zitten. De bewegingen van het paard kunnen volgen zonder het paard daarbij te hinderen, is dan ook nog niet zo simpel… En nu werd juist dat aspect onderbelicht in de lessen die ik volgde. Dus was mijn volgende zoektocht een feit, naar een plek waar het aanleren van een onafhankelijke zit centraal staat. Veel instructieweken zijn gericht op kinderen, andere zijn gericht op mensen met een eigen paard. Maar daar was opeens de website van manege “Stal de Eik”! Met enige scepsis begon ik te lezen over de “spoedcursus”. Die scepsis verdween onmiddellijk bij de aanblik van het programma en de ervaringen van eerdere deelnemers. De spoedcursus bood alles waarnaar ik op zoek was: zit les gecombineerd met leren over het houden van en omgaan met paarden. Na ook mijn vriend, die op dat moment geen paardrijles volgde, enthousiast te hebben gemaakt, hebben we in mei een bezoek gebracht aan Stal de Eik. Ingrid en Sandra hebben ons een rondleiding gegeven en ons verder geïnformeerd over de spoedcursus. De warme ontvangst en de overduidelijke aandacht voor het welzijn van het paard en de basis die elke ruiter nodig heeft, overtuigden ons direct en ter plekke hebben wij de spoedcursus vastgelegd. Op 28 september was het dan eindelijk zover! Wij meldden ons om 9 uur aan de poort en maakten kennis met een aantal (tweebenige) medewerkers en vrijwilligers. De dag begon met het naar de paddocks en weides brengen van de paarden en pony’s die in de eerste shift naar buiten mochten. Vervolgens hebben we geholpen met het uitmesten van de stallen, wat bij Stal de Eik heel “schoon” gebeurt. Na een welkome kop koffie, begon voor ons na anderhalf uur de eerste les. We kregen les aan de longe op brave pony’s, Bill (officieel: White Gold Chap) en Duo Penotti (DP). Een uur lang deden we in stap en draf allerlei balansoefeningen en was er aandacht voor het aannemen van de juiste houding en zit en het op correcte wijze lichtrijden. Er zat voor ons beiden ook al een voorzichtig galopje in de les. Het rijden aan de longe is een uitkomst; doordat je niet hoeft te sturen en niet het tempo hoeft te regelen, kun je al je aandacht leggen op hoe je zit en hoe je op die manier inwerkt op het paard. Essentieel is dat het paard niet wordt gehinderd door de mens op zijn rug. Doordat je de handen vrij hebt, leer je ook geen steun te zoeken aan de teugels. Ik had in het halfjaar vóór de spoedcursus al tientallen uren in het zadel doorgebracht, maar in dit eerste uur aan de longe vielen direct al een paar tot dan toe ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats. En er zouden nog vele “aha”-momenten volgen. Na een prima lunch vervolgden wij met een tweede les aan de longe. De daarna volgende dagen waren zo opgezet dat wij elke dag om 9 uur begonnen met het assisteren bij het buiten zetten van paarden en het uitmesten van stallen. Daarna een half uur les over een onderwerp, zoals het lezen van het gedrag van paarden, paardenmassage, voeding, het leiden van paarden, longeren en het harnachement, en daarna een uur les in het zadel. Na de lunch volgde dan een tweede rijles. Tussendoor hielpen we mee met de wissels – paarden uit de weide/paddocks binnen zetten en anderen naar de weide/paddocks brengen. De frequentie van de paardrijlessen en de opzet daarvan, maken dat het geleerde ook echt beklijft. Een aantal zaken moeten in het “spiergeheugen” komen en dan werkt niets beter dan herhaling. Ook de theorie tussendoor was interessant. Ingrid heeft oneindig veel kennis op het gebied van paardenwelzijn en een enorm gevoel voor het wezen paard. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat zelfs de oudgedienden, de 27 jaar oude Orlando en de … jaar oude Misty, er nog fit en gezond uitzien. Orlando is zelfs nog zo fit dat hij nog gemakkelijk kan meelopen in enkele manegelessen! Op vrijdagmiddag maakten we een fijne buitenrit onder begeleiding van Margriet. Heel rustig en veilig; DP en Bill zijn routiniers als het op buitenrijden aankomt en zijn daarom niet gauw uit hun doen. Het viel ons beiden wel op dat je toch weer op een andere manier rijdt wanneer je buiten bent – er is zoveel om op te letten! Bochten in het ruiterpad, overhangende takken, uitstekende wortels, modderpoelen, verkeer, enzovoorts. Dan helpt het enorm dat er de afgelopen dagen zo’n goede basis is gelegd! De teugels zijn niet nodig voor houvast; struikelt het paard even, of springt het paard uit enthousiasme onverwacht aan in een rustige galop, dan leidt dit er niet toe dat je als een bezetene aan de teugels hangt om maar overeind te blijven of om het paard te stoppen. Zaterdag is natuurlijk een gewone lesdag op de manege. Daarom hadden wij de ochtend vrij. En dat is geen straf in de prachtige omgeving van de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug! Op aanraden van Margriet hebben we de mooiste (auto)route gereden richting Nijverdal en daar een heerlijke wandeling gemaakt door het bos. ’s Middags volgden we een laatste les waarin we onder andere over balkjes hebben gestapt en gedraafd. Die ervaring kwam zondag tijdens de buitenrit mooi van pas bij de wat grotere wortels die over het pad lagen! Op zondag was het dan zover; de buitenrit die in het vooruitzicht was gesteld bij voldoende progressie gedurende de week. Twee uur zijn we op pad geweest in de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug. Wat beleef je de natuur anders vanaf de rug van een paard of pony!

Gevraagd naar de meest bijzondere momenten van de week, springen een paar dingen er voor mij uit: het waanzinnige gevoel van samenwerking en ontspanning dat ontstaat wanneer je het paard niet hindert zodat het kan ontspannen en “zomaar” aan de teugel loopt, het stapje voor stapje leiden van een angstig paard langs een object (een kartonnen doos die uitstak uit een onbekend blauw busje) dat hem angst inboezemt, het op vriendelijke en duidelijke wijze verdienen van respect van een dominant paard zodat het zich laat leiden aan de longe, enzovoorts, enzovoorts. Woorden schieten werkelijk tekort om de waarde van de spoedcursus voor elke (beginnende) ruiter of amazone te beschrijven. Wij zijn alle Sandra en Ingrid en alle twee- en vierbenige medewerkers ontzettend dankbaar voor de gastvrijheid en inspanningen. Onvergetelijk!

Marieke

Marc Hulsbosch

Lees verder

Van 23 tot en met 29 september was ik spoedcursist bij Stal de Eik in Holten. Paarden hebben altijd mijn
belangstelling gehad, maar het idee er zelf op te gaan zitten, kwam als kind niet bij me op. Toen ik al een
eindje in de 30 was, heb ik een blauwe maandag bij een manege in de stad les genomen, maar daar
kreeg ik toch niet het gevoel dat het wat zou worden tussen het paard en mij. Lag het aan de manege of
lag het aan de ruiter? Met het verstrijken der jaren bleef het paardenvirus latent aanwezig. Af en toe
speelde het op, maar dan bedacht ik dat ik inmiddels toch te oud en stram zou zijn om de nobele kunst
van het paardrijden nog onder de knie te krijgen. Totdat ik een tijdje geleden van een – ook niet meer zo
heel jonge bekende – hoorde van de mogelijkheid een spoedcursus paardrijden te volgen bij stal de Eik
in Holten. Dat wat mij erover verteld werd was zo positief, dat ik besloot de gok te wagen. Op 23
september was het zo ver. Om 9 uur moest ik acte de presence geven in Holten. De weg ernaar toe –
dwars door het nationale park de Sallandse Heuvelrug – was sprookjesachtig en het weer voortreffelijk.
Ik was er klaar voor.
Het idee van de spoedcursus is dat je in een week zo goed en verantwoord mogelijk paard leert rijden,
maar daarnaast ook dat je kennis maakt met alle aspecten van het paardrijden en de gang van zaken op
een manege. Eerst werd een rondgang gemaakt langs de stallen en werden de medewerkers (mens en
paard) voorgesteld. Allemaal vrouwen (de mensen dan) en Henk, de noeste werker achter de schermen.
Daarna was het meteen aanpakken geblazen en meehelpen stallen schoonmaken. Keutels zijn niet te
missen, het opsporen van piesplekken in het stro vergt echter enige ervaring. De eerste les volgde om
half twaalf. Een uur lang. Uiteraard wordt je niet meteen op een Arabische volbloed gezet. In mijn geval
was het Okkie die mijn onhandigheid (tegengestelde “hulpen” heet dat in vaktermen) moest gaan
verduren. Vanaf dat eerste moment op de rug van Okkie is de week eigenlijk omgevlogen. Ieder dag
kreeg ik twee keer les, een uur ‘s-morgens en een uur ‘s-middags. Het zelfvertrouwen groeide langzaam,
maar gestaag. Dat het überhaupt groeien kon, kwam vooral ook omdat ik mij bij de medewerkers
absoluut in goede handen voelde. Er was alle aandacht voor mij en vooral ook alle aandacht om het
leerproces volledig verantwoord te laten verlopen. De tijd voor en tussen de lessen werd besteed aan
het helpen in en rond de stallen en het leren op- en aftuigen van de paarden (zelfs de namen van alle
onderdelen van het paardentuig werden overhoord), maar gelukkig ook aan koffie met koeken en goede
middagmaaltijden. En beetje bij beetje kreeg ik het gevoel dat het tussen mij en een paard misschien
toch wel wat kon worden. Draf werd een voorzichtige galop en aan het eind van de week – het weer
bleef prachtig – werd de binnen- voor de buitenbak verruild. Zelfs werd het manegeterrein verlaten voor
een kalme rit onder begeleiding in de omgeving. Een hoogtepunt was zeker op zondag, de laatste dag, de
buitenrit , die bij goed resultaat als beloning in het vooruitzicht was gesteld. Het gaf een triomfantelijk
gevoel om het prachtige natuurgebied waardoor ik een week eerder met de auto aan was komen rijden,
nu op de rug van een paard te doorkruisen.
Manege de Eik en de medewerkers daar (mens en paard) zijn mij in alle opzichten uitstekend bevallen.
Dat de nadruk zo duidelijk op veiligheid en respect voor mens en dier lag, heeft mij veel geholpen. Kan ik
dit beter bewijzen dan door hier te melden dat ik op 15 november met plezier terugga voor een
vervolgcursus!
Rest mij nog te zeggen dat ik niet eens last van spierpijn heb gehad, waarvoor ik Ingrid met haar arnica
hier nog eens van harte dank.